Петък, 22 Ноември 2019
Петък, 22 Ноември 2019
Технологично чудо: Руснак изобрети самолет с капсула-спасител на пътниците при катастрофа! (Видео)

Технологично чудо: Руснак изобрети самолет с капсула-спасител на пътниците при катастрофа! (Видео)

Авиационният инженер от Русия Владимир Татаренко представи на света свой авторски проект на самолет, който при евентуална катастрофа дава възможност на пасажерите да оцелеят.

Технологичното чудо се състои от подвижна кабина, която има възможност да бъде изхвърлена заедно с пътниците при проблем с машината. Към покрива на тази "спасителна" част е планирано да има парашути, които се освобождават щом се извърши отделянето на кабината от самолета. Самата капсула ще се приземява върху надуваеми гумени платформи, за да бъде кацането по-леко. Гумените тръби ще помагат на пътниците да оцелеят при евентуално приземяване във вода. 

Мястото за съхранение на багаж се намира под кабината, така че пътниците да не загубят личните си вещи.

"Докато инженерите на въздухоплавателни средства по цял свят се опитват да направят по-сигурни самолетите, те не правят нищо за човешкия фактор", казва ученият. Той твърди, че 95% процента от пътниците, които той е анкетирал, са съгласни да плащат повече за самолетни билети, ако разглобяемата кабина се превърне в стандартна тяхна функция.

 

Разбира се, като всяка нова идея и технология, не липсват критици и опоненти. Някои от тях поставят под съмнение ефективността на разходите, докато други се чудят дали прототипът наистина може да кацне безопасно, без да се разбие в планина или сграда. Трети пък питат какво ще се случи с пилотите.

Новият дизайн също така може драматично да отслаби конструкцията на самолетите, смятат експертите.

 


Медия

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар