Четвъртък, 13 Декември 2018
Четвъртък, 13 Декември 2018

Механично сърце създадено от американски учени ще замества истинското

Механично сърце създадено от американски учени ще замества истинското

Кардиомоторът получи одобрение от медицинските власти в САЩ и вече може да се поставя на пациенти

Механично сърце, създадено от американски учени, получи одобрение от медицинските власти в САЩ и вече може да се поставя на пациенти, които се нуждаят от спешно присаждане, пише "Монитор".

Специалистите от Орегонския университет са разработили достатъчно просто устройство, което се захранва от батерия. Изкуственото сърце се състои от хидродинамични лагери и двойка бутала, а корпусът му е направен от титанова сплав.

Кардиомоторът ще се поставя временно на пациентите, докато чакат за сърце от донор. В този период пациентът ще трябва да носи със себе си батерия, закрепена на пояса. В перспектива учените планират да създадат батерия, която се интегрира в тялото на пациента.

Около 75 хиляди американци умират всяка година от сърдечна недостатъчност, отбелязва сайтът на Орегонския университет. Създаването на изкуствено сърце ще спомогне за спасяване на много човешки животи, вярват учените.

Конструкцията на изкуственото сърце се счита от експертите за достатъчно проста и надеждна. Устройството вече е преминало изпитания с животни, а сега предстоят такива и с хора.

Изкуственото сърце заменя двете долни сърдечни камери и е проектирано да движи кръвта по по такъв начин, че да намали натиска върху съдовете и вероятността от инсулт и вътрешно кървене.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар