Понеделник, 10 Декември 2018
Понеделник, 10 Декември 2018

Създадоха роботизирана риба за подводни изследвания (Видео)

Създадоха роботизирана риба за подводни изследвания (Видео)

Софи е управлявана дистанционно роботизирана риба, способна да плува сред коралови рифове и рибни пасажи, без да предизвиква смут сред морските обитатели

Роботите, изследващи подводна среда, обикновено се "държат" като слон в стъкларски магазин и смущават водните обитатели с тромавите си движения. Водени от тази идея, американски специалисти са разработили гъвкавата Софи - роботизирана риба за деликатни подводни изследвания, предаде Ройтерс.

Специалисти от Лабораторията за компютърни науки и изкуствен интелект към Масачузетския технологичен институт представят Софи - управлявана дистанционно роботизирана риба, способна да плува сред коралови рифове и рибни пасажи, без да предизвиква смут сред морските обитатели. Едва ли някой ще се изненада, че вградената в "носа" на Софи камера, предназначена за подводни снимки и видеа с висока разделителна способност, е тип "рибено око".

Роботизираната риба е бяла, тежи 1,6 килограма, дълга е 47 сантиметра и е проектирана така, че да наподобява "маневрите" на истинските си посестрими. Софи използва за навигация "изкуствен мускул" - гъвкавата си опашка, изработена от силициев еластомер. Деликатното й придвижване подпомагат и две странични перки.

"Избрах името Софи не само защото означава Софт Фиш (Мека Риба), но и защото ми напомня за момиче, което харесвах в гимназията. Името е мелодично и напълно подхожда на нежното приплъзване на роботизираната риба във водата", казва Робърт Кацшман от изследователския екип.

Софи се управлява чрез водойстоучив джойстик от гмуркач, който може да се намира на разстояние до 21 метра от нея.

Роботизираната риба е тествана в басейн на Масачузетския технологичен институт, в крайбрежни води и в коралов риф в южната част на Тихия океан. Софи е в състояние да плува до 40 минути и да се спуска на дълбочина до 18 метра.

Съществуващите роботи за подводни изследвания обикновено са привързани към лодки и се задвижват от гребни винтове или реактивни двигатели, които внасят смут в естествената среда. За разлика от тях Софи плува деликатно заедно с истинските си посестрими и други морски обитатели, без да ги стряска и подтиква към бягство.

Освен за заснемане на подводни кадри, роботизираната риба може да се използва за изследване на замърсяването в крайбрежни води и за картографиране на подводната среда. Създателите на Софи вярват, че тя ще послужи за вдъхновение и в разработката на други "деликатни роботизирани изследователи" на водата, а също и на сушата.

(Видео) 

 

 

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар