Понеделник, 19 Ноември 2018
Понеделник, 19 Ноември 2018

Компютърните игри ни правят по-млади

Компютърните игри ни правят по-млади

Учени са открили, че мозъците на кучета играещи компютърни игри са останали по-млади от тези на събратята им, които не играят.

Двете колита Майли и Тиара участваха в широкомащабно изследване в Университета по ветеринарна медицина във Виена, където стотици кучета на 6 и повече години бяха тренирани да си служат с компютърен екран. 

Целта е да бъде установено дали редовното ползване на компютър, което стимулира невроните на кучетата, може да помогне да се забави наблюдаваното с напредването на възрастта дегенериране на мозъка. Първите резултати са много окуражаващи. 

"В лабораторна среда старите кучета реагираха позитивно на тренировките на когнитивните им способности, като използваха видео игрите с образователна цел на компютърния екран", отбелязаха учените. 

Тестваните кучета, включително най-старите от тях, привикнаха към ползването на интерактивни екрани и научиха упражнения, подготвени специално за тях от учените. 

"Понякога сме склонни да оставим старото си куче да спи цял ден на канапето. За домашния любимец това не е хубаво", заяви Лиса Уолис от екипа.. 

"Мозъкът трябва да се стимулира и да се заеме с решаване на задачи. За разлика от играчките за кучета, компютърният екран предоставя безкрайни възможности за стимулиране", поясни Лудвиг Хубер от университета.

 

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар