Сряда, 16 Януари 2019
Сряда, 16 Януари 2019

Учени създадоха способ за предсказване на земетресения

Учени създадоха способ за предсказване на земетресения

Исландски изследователи са разработили точен способ за предсказване на земетресения, като за целта са използвали кабел с оптични влакна за откриване и оценка на сеизмичната активност, предава Би Би Си.

По време на изпитанията било констатирано, че обикновеният оптичен кабел за пренос на интернет и телевизия, е много чувствителен към движението на почвата.

Съвместно с колеги от Немския център за геофизични изследвания исландските геолози са използвали обикновен кабел с оптично влакно, свързващ две електростанции в Исландия. По него бил пуснат малък лазерен импулс, който се оказал достатъчен за определяне на колебанията по цялата дължина на проводника.

Благодарение на новата технология учените ще могат с точност да предсказват мястото и началото на сеизмичната активност. По този начин ще могат своевременно да бъдат предупреждавани хората за опасността и да се осъществи в бърз порядък евакуацията на населението.

Новата технология вече постъпи в опитна експлоатация в геологични лаборатории в Мексико и Япония.

Свързани статии (по етикет)

  • Учени откриха как да подмладим мозъка си

    Редовните физически упражнения намаляват когнитивните нарушения и „подмладяват“ мозъка. До този извод са стигнали учени от американския Университет Дюк в Северна Каролина. Тяхното изследване е публикувано в списание Neurology, предава Нова тв. 

  • Руски учени предложиха ново лечение на мозъчен тумор

    Руски учени от Далекоизточния федерален университет предложиха нов метод за лечение на глиома - най-разпространения мозъчен тумор, с изкуствено активиране на ракови стволови клетки, предаде ТАСС.

  • Учени разкриха тайна, свързана със строителството на древните китайски пирамиди

    Италианският астрофизик и археоастроном Джулио Мали заключи, че разположението на древните могилни гробници в Китай, в които са положени тленните останки на императори, е свързано със северния небесен полюс, където понастоящем се намира Полярната звезда, съобщи Сайънс алърт.

Оставете коментар