Събота, 20 Юли 2019
Събота, 20 Юли 2019
Русия създава прехващач от ново поколение МиГ-41

Русия създава прехващач от ново поколение МиГ-41

Изтребителят щял да има и безпилотен вариант и да изпълнява задачи и в Космоса.

Руската самолетостроителна корпорация „МиГ“ започна опитно-конструкторски работи по създаването на изтребител-прехващач от ново поколение ПАК ДП (перспективен авиационен комплекс за далечно прихващане), предава EA Daily, цитирана от „Фокус. Това е заявил генералният директор на корпорацията Илия Тарасенко.

По думите на Тарасенко, проектът се осъществява под егидата на Обединената авиостроителна корпорация (ОАК), целият комплекс от работата се води интензивно и в скоро време резултатите ще бъдат представени пред обществеността. „Проектът ПАК ДП се намира в стадий на опитно-конструкторски работи“, заяви директорът на „МиГ“.

Той отбеляза също, че новият изтребител трябва да замени МиГ-31, чийто жизнен цикъл завършва след 10 години и после ще трябва да бъде заменен именно от новия самолет ПАК ДП, който също така носи името МиГ-41.

По-рано опитно-конструкторските работи по създаването на нов прехващач бяха анонсирани от бившия главнокомандващ на Въздушно-космическите сили (ВКС) на Русия и председател на Комитета на Съвета на федерацията по отбрана и сигурност Виктор Бондарев. По-късно корпорация „МиГ“ потвърди информацията и добави, че освен пилотиран вариант на този самолет, се разглежда и създаването на безпилотна машина, която може да изпълнява бойни задачи даже и в космическото пространство.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар