Петък, 18 Октомври 2019
Петък, 18 Октомври 2019
Microsoft Еdge ще бори фалшивите новини

Microsoft Еdge ще бори фалшивите новини

Microsoft подсили битката срещу фалшивите новини с нова функция в мобилния браузър Edge. 

Тя е достъпна за потребителите на Android устройства от онлайн магазина Google Play, а скоро се очаква и за iOS, предава technews.bg.

Фалшивите новини, или т.нар. фейкове, избуяха през последните години в интернет, на фона на упадък в качеството и критериите на утвърдени медии. Много онлайн платформи добавят различни инструменти, които възпрепятстват разпространението на фейковете, но нито един от тях към момента не ефективен на 100%.

Нова версия на мобилния браузър Edge идва с функция NewsGuard, която открива фалшивите новини и предотвратява разпространението им сред интернет потребителите. Същият инструмент е наличен и като разширение за десктоп версията на Edge.

NewsGuard разчита на опитни журналисти в борбата с фейковете. За създаване и обучение на системата са привлечени журналисти, които редовно изследват новините в мрежата и имат опит в разпознаването на истинската от фалшивата информация.

Новата функция на Edge е тествана в продължение на няколко седмици, преди актуализираният браузър да се появи в онлайн магазина Google Play. Очаква се скоро NewsGuard да заработи и на iOS устройства. Разработката е дело на компанията NewsGuard Technologies, Inc., основана от медийни предприемачи и издатели.

Свързани статии (по етикет)

  • Microsoft наближава милиард инсталирани Windows 10

    900 милиона Windows 10 инсталации - с тази новина се похвали Microsoft, посредством акаунта в Twitter на един от вицепрезидентите си. Интересна подробност е, че за последната година към новата операционна система на гиганта от Редмънд са се присъединили повече потребители отколкото през последните три, разкри още Юсуф Мехди.

  • Firefox 69 блокира копаенето на криптовалути

    Mozilla започна разпространението на Firefox 69 за Windows, Mac, Linux и Android, съобщава VentureBeat. Новата версия на браузъра предлага доста промени и затяга сигурността още повече. Сред новостите е, че тя автоматично блокира опитите на сайтовете да "копаят" криптовалути чрез хардуерните ресурси на потребителя.

  • Facebook с нова акция срещу фалшиви акаунти

    В поредна акция срещу "координирано неистинско поведение" Facebook е премахнала акаунти от четири държави - Русия, Украйна, Тайланд и Хондурас, съобщи Ройтерс, позовавайки се на изявление от социалната мрежа, предава technews.bg.

Оставете коментар