Събота, 20 Юли 2019
Събота, 20 Юли 2019
Робот проверява радиоактивното гориво в АЕЦ „Фукушима“ в Япония

Робот проверява радиоактивното гориво в АЕЦ „Фукушима“ в Япония

Робот ще се опита да провери радиоактивното гориво в японската АЕЦ „Фукушима“ в рамките на сложната операция по преодоляване на последствията от ядрената авария през 2011 г.

Целта на проверката е преценка на статуса на ядреното гориво, включително и дали то е достатъчно стабилно за да бъде преместено или ще започне да се рони при контакт.

„Операцията започна в 7.00 ч. сутринта местно време и ще продължи около 5 часа. До момента няма проблеми с нея“, заяви говорител на оператора TEPCO за АФП.

Операцията се извършва във втори реактор, един от трите, които се стопиха след силното земетресение и последвалото цунами през март 2011 г.

Очаква се премахването на горивото да започне най-рано през 2021 г., а ТЕРСО има да реша голям брой други проблеми, включително какво да направи с големите количества радиоактивна вода, намираща се в контейнерите в АЕЦ-а.

При земетресението и цунамито през март 2011 г. загинаха 18 000 души. Стотици хиляди бяха евакуирани заради опасността от радиация. Японските власти полагат усилия да възстановят района, който се намира на около 240 км северно от Токио, въпреки че местата в непосредствена близост до АЕЦ-а остават необитаеми заради радиацията.

Източник: БГНЕС

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар