Oбвиниха водещи производители, че смартфоните им излъчват твърде много радиация

Oбвиниха водещи производители, че смартфоните им излъчват твърде много радиация

Смартфоните на  Apple и Samsung са едни от най-продаваните мобилни устройства, които всяка година генерират стотици милиони продажби. Ако сте собственик на някой от моделите им вероятно ще ви е любопитно да научите за разследване на Chicago Tribune, което тества за нивата на радиация в някои от най-популярните смартфони на компаниите. 

Резултатите от тестовете им са доста интересни и дори провокираха съдебно дело срещу двете компании.

Препоръките на експертите са да държим смартфоните на разстояние между 5 и 15 милиметра от тялото си, когато сме в движение. Тази дистанция представлява еквивалента на това да носите устройството в специален калъф. Доста малко хора, обаче спазват подобни ограничения, като мъжете обикновено държат смартфоните в джоба на дънките си. В същото време дамите често ги пренасят в своите чанти или в задните джобове.

Тези практики редуцират предпочитаната дистанция, което излага човешкото тяло на радиацията излъчвана от устройствата. В крайна сметка тестовете показват, че нивата са много по-високи от допустимите 1.6 вата на килограм, според (SAR) рейтинга. Най-засегнати от този проблем са устройствата на Samsung и Apple, но ситуацията не е много по-благоприятна и при другите производители.

Оставете коментар