Събота, 21 Септември 2019
Събота, 21 Септември 2019
Google откри доказателства за хакването на телефоните на Apple - iPhone през последните две години

Google откри доказателства за хакването на телефоните на Apple - iPhone през последните две години

Хакерите са можели да проникнат в почти всяка версия на операционната система до iOS 12, добавя британският експерт по киберсигурност Ян Биър

Служители по сигурността в Google са открили доказателства за "постоянни усилия" за хакването на телефоните на Apple - iPhone през последните две години, съобщи Би Би Си.

Атаките са извършени чрез сайтове, които незабележимо "прикачват" софтуер, който извлича данни за контактите, снимки, местоположение и др.

Анализатори на Google предполагат, че тези сайтове-капани са били посещавани хиляди пъти в рамките на седмица.

От Apple отклониха въпросите на журналистите с думите, че няма да коментират.

Атаката беше описана в големи подробности в серия от постове, написани от британския експерт по киберсигурност Ян Биър, член на Project Zero - работна група на Google, чиято цел е да открива нови уязвимости на сигурността.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

Влизане в хакнатия сайт беше достатъчно, за да се атакува устройството, а при успешна атака се инсталираше съответния софтуер и наблюдението започваше - разяснява специалистът.

Хакерите използвали 12 различни пробойни в сигурността, за да проникнат в телефона. Повечето са бъгове в Safari, браузърът по подразбиране в продуктите на Apple. Извлечената информация се предавала към външен сървър на всеки 60 секунди.

Софтуерът е можел да прихваща и данни от приложения като Instagram, WhatsApp и Telegram. Списъкът на Биър включва още продукти на Google, като Gmail и Hangouts.

Хакерите са можели да проникнат в почти всяка версия на операционната система до iOS 12, добавя Биър.

Екипът на Google установява уязвимостите на Apple на 1 февруари тази година. Шест дни по-късно е приложена защита, чието функциониране изисква потребителят да обнови софтуера на устройството си.

Анализаторите на Биър не дават предположения кой може да стои зад атаките, нито колко доходоносен е инструментът на черния пазар. Някои такива атаки могат да се оценят на няколко милиона долара - докато не бъдат открити и спрени.

Свързани статии (по етикет)

  • Прокуратурата пусна нови доказателства срещу Николай Малинов

    Прокуратурата пусна нови доказателства по разследването на шпионския скандал с движение "Русофили" и лидерът му Николай Малинов. От документите става ясно, че през 2013 г. "Бромак" ЕООД на Цветан Василев е дарила 31 515 евро на "Русофили" за изработване на паметен знак "Самарски кръст" в 200 екземпляра.

  • Борисов: Таванът на заплати пречи да привлечем киберспециалисти

    Ако се отнасяме с толерантност към хакерите, нищо добро не ни очаква. Законите и сега не са лоши, просто трябва да се спазват. Ние искаме да облекчим гражданите, да има повече електронни услуги, но ако някой троши непрекъснато, ще се върнем към пишещите машини, заяви Бойко Борисов. Той участва във форума „Взаимодействие между публичната и частната сигурност: Стратегическа роля на публично-частното партньорство за противодействие на киберзаплахи“, съобщава БНТ

  • Ново обвинение за шефа на "ТАД груп"

    Иван Тодоров днес направи нов опит да излезе на свобода, но съдът отложи решението си по случая за утре

Оставете коментар