Търсачката "Гугъл" няма задължение да трие резултати от търсене за целия свят

Търсачката "Гугъл" няма задължение да трие резултати от търсене за целия свят

Търсачката "Гугъл" не е длъжна да скрива линкове към остаряла или неприятна за потребител информация по целия свят, реши Европейският съд по дело между компанията и Франция.

Решението на Европейският съд е по дело между компанията и Франция и засяга т.нар. "право на забрава" - според него всеки гражданин може да поиска интернет търсачките да премахнат линкове към страници, в които имената им се споменават в неактуален или вреден за имиджа контекст. Решението се взима и с консултация с местните органи за защита на личните данни.

Съдът отбелязва, че при искане за отстраняване на резултати, подадено в ЕС, заличаването на данните трябва да се разпростира изцяло в общността.

Ако екстратериториалното изтриване на линкове бъде разрешено, европейските власти няма да могат да определят правото на информация, нито да го балансират спрямо останалите права. В настоящия си вид европейското право не е търсило такъв баланс. Нещо повече – общественият интерес варира в различните държави и скриването на линкове в трети държави ще засегне правото на информация на техните граждани.

Когато се отнася до данни, качени онлайн от засегнатия, ръководителите на търсачките могат да откажат да уважат искане за премахване от резултатите при търсене, освен ако засегнатият не представи неопровержими законови основания в своя полза. За страници с остарели данни за съдебно производство спрямо засегнатия търсачките трябва да преценят дали тази информация да се показва при търсене.

При преценката си търсачките трябва да се водят от естеството и тежестта на обвинението, резултата от следствието, ролята на засегнатия в обществения живот и поведението му в миналото, интереса на обществеността към момента на подаване на искането, последиците за засегнатия. Ако търсачките преценят, че данните трябва да останат в резултатите от търсене, следва да преустроят списъка с резултатите така, че общата представа, която получава потребителят, да отразява настоящото съдебно положение и най-новите съобщения да се виждат първи.

Европейският съд уточнява, че правилата на ЕС не важат извън Европа, и отбелязва, че на различните места по света има различни схващания за правото на личен живот, защитата на личните данни и свободата на информация.

Оставете коментар