Понеделник, 24 Февруари 2020

ndt banner2

Понеделник, 24 Февруари 2020

Илон Мъск показа "марсианския" Starship (Видео)

Илон Мъск показа "марсианския" Starship (Видео)

Илон Маск официално представи космическия кораб Starship Mk1 на площадката на SpaceX в Тексас. Час и половина топ мениджърът говори за Mk1 и накрая обеща да го изведе в орбита след шест месеца. Ако всичко върви по план, комерсиални полети през 2021 г. изглеждат съвсем реални, предава technews.bg.

Представяйки кораба, Мъск говори много за изследването на космоса.

"Съзнанието е много рядко и ценно нещо и трябва да направим всичко възможно, за да поддържаме светлината на съзнанието. Мисля, че трябва да направим всичко възможно, за да станем многопланетен вид и да разширим съзнанието си отвъд Земята, и трябва да го направим сега", заяви милиардерът-иноватор.

"Най-важният пробив, който ни е необходим, за да се превърнем в космическа цивилизация, е космическо пътуване, подобно на въздушното пътуване. Бърза ракета за многократна употреба е свещеният граал на космоса", сподели Мъск.

Starship Mk1 е еволюция на първия кораб Starhopper, който беше използван за тестване на двигателите Raptor. Като цяло, мисията на Starhopper е завършена, но корабът все още се намира на тренировъчната площадка на SpaceX в Бока Чика, само на два километра от Mk1.

Прототипът на Mk1, представен от Мъск, е една от двете ракети, сглобени от SpaceX. Другата ракета, Mark 2, се намира на нос Канаверал, откъдето компанията извършва по-голяма част от своите изстрелвания.

Мъск увери, че първият полет на Mk1 ще се случи след един-два месеца - от Тексас, по суборбитална траектория. Следващата стъпка е първи полет в орбита, който ще се извърши в рамките на 6 месеца. След това - полети до Луната и Марс.

В окончателния си вид Mk1 ще се задвижва от 37 двигателя Raptor, които осигуряват два пъти по-голяма тяга от ракетните двигатели на Falcon 9. Орбиталната версия на Mk1 ще се задвижва от шест двигателя Raptor, но прототипът Mark1 ще завърши първите си суборбитални полети само с три двигателя. SpaceX вече има 12 такива двигателя.

Височината (или дължината, в зависимост от позицията на Mk1) е почти 50 метра, а масата с пълно натоварване на горивото е 1400 тона. Корабът ще може да транспортира до 100 души при дълъг полет и да превозва около 100 тона полезен товар.

Версията Starship Super Heavy ще бъде по-мощна и по-тежка от ракетата Saturn V на НАСА, която закара астронавтите от Apollo на Луната. Според Мъск, Super Heavy ще осигури два пъти по-голяма тяга от Saturn V. Подобно на другите космически ракети на SpaceX, Starship Mk1 ще може да кацне обратно на Земята след полет в космоса.


Медия

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner