Intel проектира в Индия „бащата на всички чипове”

Intel проектира в Индия „бащата на всички чипове”

Intel подготвя графичен ускорител Xe HP, който по думите на главният архитект на компанията Раджа Кодури се явява "бащата на всички чипове"

Флагманският чип се проектира от инженерен екип в град Бангалор, Индия, предава technews.bg.

Екипът на Intel в Бангалор прави значима стъпка по пътя към създаване на чип, който може да се превърне в най-големия силициев кристал, разработен в Индия и един от най-големите в света, написа в Twitter Раджа Кодури. На езика хинди чипът е определян от разработчиците като "бащата на всички чипове".

Раджа нарича този графичен ускорител Xe HP, а не само Xe - това се дължи на факта, че първите версии на видеокартите Xe няма да са твърде мощни, а в случая говорим за флагмански чип (HP означава High Performance или "Висока производителност"). В момента Intel използва много проста номенклатура - като DG1 или Discrete Graphics 1.

Winbet - победата е емоция! (18+)

Като се има предвид, че обикновено са необходими поне 2 години, за да може проектът да стигне до рафтовете на магазините във вид на завършен продукт, малко вероятно е да видим този чип преди 2021 г.

Това означава също, че ускорителят ще бъде произведен по 10- или 7-нм технология и може да се забави в случай на проблеми на Intel при овладяване на по-тънките норми.

По думите на Кодури, Xe HP е най-големият силициев чип, правен някога в Индия и един от най-големите в света. Вероятно той има предвид само графичните ускорители, а не чудовища като Wafer Scale Engine, отбелязва WCCFTech. Размерът на чипа от 750-800 мм² ще го направи един от най-големите графични процесори, създавани някога, и невероятно мощен.

Всичко това показва, че усилията на Intel в областта на видеокартите са все още живи и компанията гледа към бъдещето поне 2-3 години напред.

И въпреки че е малко вероятно първото или дори второто поколение видеокарти Xe да се окаже твърде успешно, през 2021 г. може би ще се появят първите сериозни конкуренти на GeForce и Radeon.

Оставете коментар