Бил Гейтс се оттегля от борда на директорите на Microsoft

Бил Гейтс се оттегля от борда на директорите на Microsoft

Гейтс притежава 1.36% от акциите на Microsoft, според FactSet

Microsoft обяви, че Бил Гейтс се оттегля от борда на директорите на компанията. Гейтс също така напуска и позицията си в борда на Berkshire Hathaway, а самият той казва това е крачка, която прави, за да се отдаде на „филантропските си приоритети“, съобщава CNBC, цитира Епицентър.бг.

64-годишният Гейтс намаляваше участието си в базираната в Редмънд, Вашингтон компания от повече от десет години. През последно време той беше съветник на настоящия главен изпълнителен директор Сатя Надела, и ще продължи да изпълнява този свой ангажимент.

„Взех решение да се оттегля от два публични съвета, в които работя - Microsoft и Berkshire Hathaway, за да отделя повече време за филантропските си приоритети, включително образование, развитие на света и здравето, както и изменението на климата“, написа Гейтс в LinkedIn.

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

„Това, че напускам борда на Microsoft не означава, че се оттеглям от компанията“, каза Гейтс и допълни: „Microsoft винаги ще бъде важна част от работата ми и аз ще продължа да бъда ангажиран с техническото ръководство, за да помогна за формирането на визията и постигането на амбициозните цели на компанията. Чувствам се по-оптимистичен от всякога относно напредъка на компанията“.

Гейтс заедно с Пол Алън, който почина през 2018 г., основават Microsoft през 1975 г. Самият Гейтс беше изпълнителен директор на компанията до 2000 г., когато Стив Балмер пое ролята. Настоящият изпълнителен директор на на компанията Сатя Надела. Тя заема тази позиция от 2014г.

Гейтс притежава 1.36% от акциите на Microsoft, според FactSet. Компанията стана публична през 1986 г. и сега е една от най-високо ценените в света с пазарна максимална стойност от 1.21 трилиона долара.

„За мен беше огромна чест и привилегия да работя и да се уча от Бил през годините“, заяви изпълнителният директор на Microsoft Сатя Надела.

„Бил създаде нашата компания с вяра в демократизиращата сила на софтуера и страст за решаване на най-належащите предизвикателства на обществото. Microsoft ще продължи да се възползва от съветите на Бил за развитието на компанията. Благодарна съм му за приятелството и се радвам да продължавам да работя с него и да реализираме нашата цел – да дадем на всеки човек и всяко предприятие по света възможност да постигне повече“, казва още тя.

Преди ден стана ясно, че Бил Гейтс е един от най-силно обеднелите от разпространението на коронавируса – загубил е 6,6 милиарда долара.

Оставете коментар