Разкриха 18 уговорени мача

Разкриха 18 уговорени мача

Създават антикорупционно звено в тениса

"Общо 18 потвърдени случая на уговорени мачове бяха разкрити в тениса. Шестима състезатели пък са дисквалифицирани завинаги", обяви президентът на Асоциацията на професионалните тенисисти (АТР) Крис Кърмод.

В същото време АТР, Женската тенис-асоциация (WTA), Международната федерация по тенис (ITF) и четирите турнира от Големия шлем обявиха, че създават обща антикорупционна структура за борба с уговорените мачове.

По думите на Кърмод, подобна структура, която да се грижи за запазване на морала в тениса, има от 2008 г. За това време въпросната комисия е разкрила 18 случая на уредени мачове на високо ниво в професионалния тенис, а шестима тенисисти са били извадени пожизнено.

Кърмод добави, че новата антикорупционна комисия ще има широки пълномощия и това ще й помогне за по-интензивно и по-дълбоко разследване на случаи, когато се подозира, че има евентуално договаряне на мачове и машинации в тениса.

Австриецът Даниел Келерер пък стана първият тенисист, който получава доживотна дисквалификация, след като се разбра, че срещата му с Александрос Якупович от Гърция е манипулирана.

Оставете коментар