Неделя, 20 Януари 2019
Неделя, 20 Януари 2019

Лувърът с рекорден брой посетители през 2018

Лувърът с рекорден брой посетители през 2018

Лувърът поведе световната класация с рекорден брой посетили през 2018 година. Известният парижки музей е посрещнал над 10 милиона души миналата година, съобщи директорът му Жан-Люк Мартинез.

Според него рекордният брой посетители е породен от възраждането на международния туризъм в Париж, който понесе силен удар след терористичните атаки във френската столица. Предишният рекорд за посещение в Лувъра беше през 2012 година, когато 9.7 милиона души са разгеждали залите и експонатите му.

През 2018 г. французите формират най-голямата група посетители в Лувъра - 2,5 милиона, следвани от американците - близо 1,5 милиона, и китайците - около 1 милион.

Има твърдения че, за рекордната посещаемост са допринесли и Бионсе и нейният съпруг Джей Зи, тъй като през юни миналата година пуснаха музикален клип към сингъла "Apeshit", заснет в музея, в който позираха пред шедьоври като Мона Лиза и други световноизвестни произведения на изкуството. Критиците твърдят, че видеото хвърля предизвикателство към идеята за "бяло културно превъзходство", например като показва чернокожи танцьори, които се въртят пред Ръкополагането на император Наполеон, гигантска картина от 19 век от Жак-Луи Давид. Клипът към "Apeshit" е гледан над 147 милиона пъти.

Като музей, кралската резиденция Лувър отваря за посетители през 1793 година по време на Френската революция. В първата експозиция са включени 537 картини и 124 други предмети на изкуството от колекциите на френските крале. Тази есен музеят ще бъде домакин на голяма изложба, посветена на гения на Леонардо да Винчи.

Свързани статии (по етикет)

 • 100 000 болни от грип в момента
  Пикът на грипната епидемия у нас все още не достигнат. Това заяви по БНТ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. Последните данни показват, че от грип в момента боледуват около 100 хиляди души. Миналата година по това време броят на заразените е варирал между 200 и 400 хиляди на седмица.
   
   
 • Франция отказа да заспи

  Продължават протестите на жълтите жилетки.

 • Обвинения във Франция за трафик на цигари, внасяни от Източна Европа

  Тринадесет души бяха обвинени във Франция за трафик на промишлени количества на контрабандни тютюневи изделия, внасяни основно от Армения, Румъния и Украйна, предаде Франс прес.

Оставете коментар