Проклятието на полуфинала

Проклятието на полуфинала

Волейболистите ни дадоха всичко, но не успяха да надскочат себе си, този път логично

Националният ни отбор по волейбол за пореден път обедини България. През последните 10 дни цялата страна се радваше и страдаше с Любимците на нацията. Препълнена зала, екзалтирани фенове и много емоции царяха в София по време на Европейското първенство.

За съжаление Пламен Константинов и момчетата му не успяха да надскочат постиженията на своите предшественици. За пореден път полуфиналът се оказа непреодолимо препятствие за нашите, когато става дума за голям турнир (Европейските игри в Баку все още не могат да влязат в тази категория).

За разлика от предишните случаи, този път нещата изглеждат логични и нормални. Селекционерът Константинов имаше много проблеми с контузени играчи. Заради травми турнира пропуснаха Цветан Соколов, Тодор Скримов, а Андрей Жеков, Теодор Салпаров и Николай Николов почти не играха. Матей Казийски не го коментираме. Да не забравяме, че допреди по-малко от година тимът беше в тотална криза, след отпадането от Първа група на Световната лига.

От друга страна няма как да не остава и малко горчилка, предвид, че държава като Словения, която няма никакви традиции във волейбола, за един турнир успя да постигне колкото България за цялата си история, стигайки до финал.

Без да се правят задълбочени анализи може да се каже, че този път нашите не станаха жертва на проклятието на полуфинала, а по-скоро стигнаха до там, където им позволяват силите. Да се обвинява някой от играчите, като Владо Николов например, е супер безумно.

Сега предстоят квалификационни турнири за Рио. На Европейското първенство България показа израстване, най-вече в сервиса, който винаги е бил слаба част от играта ни. Пламен Константинов се показа като добър психолог, който умее да работи с момчетата. С малко късмет и най-вече без проблеми с контузени играчи, бъдещето пред отбора е светло.

Оставете коментар