Петък, 22 Ноември 2019
Петък, 22 Ноември 2019
Премиерът обеща на Ахмет Давутоглу безвизов режим с ЕС (снимка)

Премиерът обеща на Ахмет Давутоглу безвизов режим с ЕС (снимка)

Бойко Борисов и Даниел Митов се срещнаха с турския министър-председател в Истанбул - обсъдиха задържането на бежанския поток 

Премиерът Бойко Борисов и министърът на външните работи Даниел Митов в момента се намират на среща с турския министър-председател Ахмет Давутоглу в рамките на работно посещение в Истанбул по покана на Анкара. 

Шефът на МВнР преди минути публикува кратък отчет от срещата със снимков материал в профила си в социалната мрежа Facebook. “Премиерът Бойко Борисов благодари на турския си колега Ахмет Давутоглу за поканата заедно с мен и посланика ни в Турция г-жа Надежда Нейнски да се срещнем в Истанбул днес”, пише Митов.

Борисов сравни атентата в Анкара с този в бургаското летище „Сарафово“ през 2012 г. "Още веднъж искам да изкажа съболезнованията си за загиналите и жертвите от терористичния акт. След атентата в Сарафово знам колко тежко за една държава и един народ е да се понесат толкова жертви“, каза министър-председателят ни, цитиран от Даниел Митов.

Той преповтори благодарността си за борба с бежанския поток от страна на Анкара. „В същото време, да кажа едно голямо благодаря за усилията, които Турция полага, за да задържа на своя територия хората, прокудени от Сирия и околните държави“, каза Бойко Борисов.

Според него в България „отчитаме огромните усилия, жест и трудности, които турската държава има, за да не дойдат тези милиони бежанци на нашата граница“. „Ще продължим да работим заедно в тази посока и именно затова българската позиция на Европейския съвет, ние сме я изпратили на всички премиери в Европа, е изграждането на Зона за сигурност в Сирия, за да могат хората да бъдат максимално близко до родните си места и да се върнат там“, увери премиерът.

Според него е нормално Турция да бъде включена в Третия пакет на сигурните държави, като по този начин „безспорно да либерализираме визите между България и Турция за бизнеса, за туризма...“.

Бойко Борисов видя и повод за сближаване мржду двете страни чрез повече пътувания. „Защото само след 4-5 дни откриваме магистрала Марица и от България до Истанбул ще се идва по-бързо с кола, отколкото със самолет", заяви премиерът Борисов след срещата на българската делегация с турския министър-председател.

Николай Марченко, Nbox

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар