Неделя, 08 Декември 2019

ndt banner2

Неделя, 08 Декември 2019
Швеция връща граничния контрол

Швеция връща граничния контрол

Мярката е въведена заради миграционния поток и ще продължи 10 дни

Швеция върна временно граничния контрол заради мигрантския приток. Мярката влиза в сила от днес и ще продължи 10 дни. Според шведските власти приливът на мигранти представлява заплаха за обществения ред.

Гранични проверки ще се извършват предимно по мостовете на протока Йоресунд, който разделя Швеция от Дания. Логистичните компании, опериращи на шведските пристанища също ще тряба да извършват проверки. Решението за връщане на граничния контрол беше обявено от шведския премиер в края на първия ден от срещата в Малта, посветена миграцията.

Стефан Льофвен, премиер на Швеция: "Трябва да има ред по границите и при приема на бежанци. Искаме също така да върне проверките на лични документи на пътническите фериботи, защото трябва да знаем кой се намира там".

Решението е знак, че Швеция е достигнала лимита си при приютяването на бежанци и прави обратен завой в политиката си на отворени врати. Очаква се до края на годината 190 хиляди мигранти да пристигнат в Швеция. Местните миграционни власти вече планират да настаняват хората в отопляеми палатки, а други могат да бъдат настанени дори в шведските ски-курорти и хотелите в увеселителните паркове.

В друга точка на Европа - жителите на Кале във Франция се събраха в подкрепа на засилени мерки за сигурност, след като три поредни нощи избухнаха сблъсъци между мигранти и полиция. Демонстрантите са привърженици на движение, наречено "Гневни жители на Кале".

Бернар, жител на Кале: "Затваряме се в домовете си, защото отвън има над 200 души, които се бият със служителите на реда. Те наистина са много нахални и агресивни."

ООН предупреждава, че притокът на мигранти няма да намалее и се очаква през зимните месеци по 5 хиляди души да пристигат дневно в Европа от Турция.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар