Вижте кои са най-спокойните места за живеене

Вижте кои са най-спокойните места за живеене

Има няколко страни, където все още царуват мирът и спокойствието

Въпреки че ясно се очертава тенденцията светът да става все по-ожесточено място, според Global Peace Index има няколко страни, където все още царуват мирът и спокойствието. Вижте кои страни са сред най-спокойните места за живеене.

Дания

Тази страна оглавява класацията за най-мирна страна на Земята, тъй като е наистина безопасно място за живеене. Дори докато столицата Копенхаген е под окупация от нацистите по време на Втората световна война, тя все не се опълчва на окупаторите си и не влиза в пряк двубой с тях. Въпросът е, че хората, живеещи в Дания предпочитат да се фокусират върху икономическите въпроси, вместо върху участието си в различни въоръжени конфликти. Датчаните са много приятелски настроени, открити и помогащи си един на друг. Вероятно всички, които са били в Дания поне веднъж, ще потвърдят тези думи.

Норвегия

Много хора не очакват Норвегия да се появи в списъка с най-мирните страни в света. Може би, това е така, заради Андерш Беринг Брайвик, масовият убиец, който сериозно накърни гордостта на страната, избивайки над 80 деца. Разбира се, това е един изключителен инцидент, но според Global Peace Index Норвегия е една от най-спокойните държави в света. Хората са приятелски настроени, а мястото е безопасно за живеене. Норвегия е страната с най-високо ниво на човешко развитие в света. Освен това правителството на Осло винаги поставя мира на преден план в приоритетите на страната.

Сингапур

Като активен член на международната общност и като сравнително малка държава, Сингапур никога не приема правото си на съществуване, както и сигурността си, за даденост. След постигането на независимостта си през 1965 г. като суверенна република, Сингапур винаги се стреми към създаване на социални, мирни, икономически и политически отношения с всички страни (особено сред съседите си). Страната е работила с Организацията на обединените нации и нейните подкрепящи агенции за постигането на това равновесие. Освен това Сингапур участва в различни глобални, едностранни и многостранни организации за насърчаване на международното сътрудничество, включително в СТО (Световната търговска организация). Освен, че е сред най-мирните страни, тя е и една от най-богатите страни в света. Убийствата и престъпността са на изключително ниски равнища.

Словения

Освен, че е една от най-красивите европейски държави, Словения е и сред най-спокойните държави в света. Страната има най-слабо финансиране за мироопазващи мисии на ООН. Освен това броят на полицията и служителите на сигурността, отразява нивото на възприятие на престъпността в обществото. Това е страната с най-нисък процент на организирани конфликти, насилие, протести, както и редица вътрешни и външни войни, в които е участвала. Съвсем основателно е Global Peace Index да нареди Словения сред челните места в списъка на най-мирните страни на Земята. Нещо повече, със своите прекрасни градове като Марибор и Любляна, които изобилстват с уникална култура, Словения е фантастична дестинация и за пътуване. 

Швеция

Една от най-красивите скандинавски страни, Швеция се намира в далечния север на Европа. Въпреки че страната е една от най-големите износителки на оръжие в Европа, тя има ниско ниво на грабежите - само 9000 случая годишно, в сравнение със САЩ, които например имат по около 350 000 случая на година. Според Global Peace Index, Швеция е една от най-спокойните държави в света. Освен това през последните два века страната се е превърнала в някакъв “остров на мира”, тъй като не е участвала в нито една война за това време, особено ХХ в., който се сочи за най-кръвополитния за цялата история на човечеството.

Оставете коментар