Гърция фалирала 4 века преди Христа

Гърция фалирала 4 века преди Христа

Страната е изпадала в много кризи и неколкократно е спирала да връща дълговете си

Гърция от месеци е в епицентъра на обществения интерес покрай паричните си проблеми. В последната седмица през минути се сменят новините към доближаване или отдалечаване от възможността Атина да обяви фалит и дори да напусне Еврозоната. Броени дни ни делят от финално решение, тъй като до края на месеца правителството на Алексис Ципрас трябва да се разплати с международните си кредитори ЕС, ЕЦБ и МВФ. 

Междувременно обаче се оказа, страната има богат опит във финансови и икономически кризи и дори фалити. Любопитните икономически факти за Гърция са подредени от „Бизнесинсайдър”. Вижте ги:  

1. Първият фалит на страната се случва 4 века преди Христа. Тогава 13 гръцки градове-държави заемат пари от остров Делос, голяма част от тях изобщо не успяват да ги върнат и кредитодателят претърпява 80% загуба. По това време, 4 век пр. Хр., са живели Платон, Аристотел и Александър Велики.

2. В последните столетия Гърция е изпадала в дефолт 5 пъти. Това е все пак с наполовина по-малко от лидерите Венецуела и Еквадор. Първият път това се случва през 1826 г. – по време на гръцката освободителна война срещу турската империя. През 1832 г. страната получава заем за войската си, който спира да обслужва през 1843 г. При фалита от 1860 г. страната е отстранена от международните пазари до 1878 г.

3. След отварянето на пазарите се стига до поемането на твърде много заеми, които трудно се обслужват, и правителството спира плащанията през 1893 г. Последният дефолт е през 1932 г. – по време на Голямата депресия. Страната е изкарала 90 г. във финансови кризи от независимостта си от Османската империя, е извоювана преди 196 години.

4. Корупцията струва на Гърция между 8% и 10% от БВП. Според доклад на Европейската комисия от 2014 г. Гърция е най-корумпираната страна в ЕС.

5. Гърците живеят на кредит. Самонаетите гърци плащат над 100% от отчитаните си официални доходи като потребителски заеми, според доклад на Университета в Чикаго от 2012 г. Според анализаторите това означава, че просто не се отчита официално целия доход. Само през 2009 г. неплатените данъци върху доходи на самонаети гърци се изчисляват на 28 млрд. евро. 

6. 49,7% от младите гърци са безработни. През 2014 г. цифрата е дори още по-фрапираща – 56,4%. Нивото на безработица в страната е 25,6% за март 2015 г. , а най-високото е отчетено през септември 2013 г. – 28%.

7. 63,5% от хората между 18 и 34 г. живеят с родителите си. Цифрите нарастват от 2010 г. насам, като много млади хора, изнесли се да живеят сами, се връщат обратно при родителите си с цел икономии.

8. Само 23,9% от населението на Гърция е под 24 години. Застаряването е значителен тренд в страната. Възрастните над 55 г. са 32,9% от населението. Нивото на раждаемост е 1,3 деца на жена. Съчетанието на нарастващи социални разходи за пенсионери и намаляваща работна сила води до финансови сътресения. 

9. Икономиката на страната днес е по-зле от тази на САЩ през Голямата депресия. 

10. Страната е третият в света производител на зехтин. Преди нея са Испания и Италия. Гръцкото производство се равнява на 300 000 тона годишно. Някои от маслиновите дръвчета, засадени в Гърция през 13-и век, дават плодове и до днес.

11. Първите Олимпийски игри се провеждат през 776 г. пр. н.е. Традицията продължава до 393 г. след новата ера, когато император Теодосий обявява, че тези „езически култове” трябва да бъдат забранени. Все пак, Гърция си остава дом на Олимпийските игри.

Оставете коментар