Понеделник, 17 Декември 2018
Понеделник, 17 Декември 2018

Официално: Вторият руски пилот е жив и е в сирийска база

Официално: Вторият руски пилот е жив и е в сирийска база

Няма да има военен отговор от руска страна, смята бившият посланик Илиян Василев

Един от двамата руски пилоти, които катапултираха от сваления самолет, е жив и в момента пътува към руската база в Сирия, съобщи посланикът на Русия във Франция, цитиран от Ройтерс.

По-рано беше разпространено видео на убийството на един от пилотите. Вторият пилот е успял да избяга и по последна информация е открит от сирийската армия, която го транспортира към руската база.

По-рано туркменските сили в Сирия обявиха, че са застреляли двамата пилоти, след като се спуснали с парашути. Според техен представител единият от пилотите е загинал още във въздуха над Сирия от огън, открит от земята.

Държавният департамент на САЩ не изключва възможността сирийските туркмени да са стреляли по руските пилоти при самозащита, каза говорителят на ведомството.

Илиян Василев: Военен отговор от Русия няма да има

Военен отговор от Русия няма да има, но при всички положения някакъв отговор ще има, обяви Илиян Василев, бивш български посланик в Русия, в предаването пред bTV. Продължава изясняването на обстоятелствата около инцидента на сирийската граница, при който Турция свали руски боен самолет, нарушил нейтото въздушно пространство.

„Не изключвам и опит за изравняване на резултата. И Путин и Ердоган са политици, които живеят в PR светлина”, допълни още Василев.

„Когато едно напрежение се натрупва, няма начин в даден момент то да не ескалира и да премине през границата”, каза Василев. По думите му подобен конфликт на този в Сирия би довел до напрежение и в много други страни.

Василев припомни за предишните случаи, в които Русия е нарушавала въздушното пространство на Турция, като тогава е последвало извинение. „Не знаят ли, че всеки един такъв полет е взривоопасен, просто заради натрупаното напрежение”, каза Василев.

По думите му Владимир Путин и Реджеп Ердоган са много сходни като политици.

„Военните операции на границата между Сирия и Турция могат да предизвикат бежански поток и да усложнят хуманитарната ситуация в Турция”, каза българският посланик в Анкара Надежда Нейнски. „Рискът за България произлиза от възможността за ескалация и възможната бежанска вълна”, допълни още тя. По думите й това напрежение между Русия и Турция няма да повлияе добре на ситуацията.

„НАТО прие представените от Турция доказателства единодушно”, допълни Нейнски.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар