Почина Евгений Примаков

Почина Евгений Примаков

Бившият премиер и министър на външните работи на Русия си отиде на 85 години

На 85-годишна възраст е починал бившият премиер и министър на външните работи на Русия Евгений Примаков, съобщи агенция РИА Новости.

Президентът Владимир Путин е изразил дълбоките си съболезнования към неговите роднини и близки, съобщи говорителят на президента Дмитрий Песков.

Евгений Максимович Примаков се родил на 29 октомври 1929 г. в Киев. От декември 1991 до януари 1996 г. е директор на службата за външно разузнаване на Русия.

От януари 1996 до септември 1998 г. Примаков заема поста министър на външните работи на Русия. Във външната политика той е автор на стратегията за "многополярност". От септември 1998 г. до май 1999 г.

Примаков беше министър-председател на русия. Едно от най-ярките събития за времето, през което е заемал премиерския пост, беше неосъществено посещение в САЩ. Той пътувал към Вашингтон, но когато самолетът му вече се намирал над Атлантическия океан, му съобщили, че НАТО започнала да бомбардира Югославия. Премиерът наредил на екипажа самолетът да завие и да се върне в Москва. 

 

Оставете коментар