Парите и горивото в Гърция свършиха

Парите и горивото в Гърция свършиха

Част от бензиностанциите около курортите са затворени

В региона на Солун, Халкидики и други курортни дестинации в Гърция банкоматите не разполагат с налични средства. Част от бензиностанциите пък са затворени. Това съобщават от пресслужбата на българското външно министерство, цитирани от БГНЕС, по повод обстановката в Гърция към момента.

Изтичането на текущата програма за финансова подкрепа на Гърция и решението за провеждането на референдум на 5 юли по проблемите с кредитирането на страната, доведе до масово теглене на пари в брой от банкоматите.

Според информацията до момента, банките ще останат затворени от понеделник – 29 юни, до 5 юли, когато е и датата за провеждането на референдума. Като дата за възстановяване на дейността на банките се посочва 7 юли.

Сумите за теглене в брой са ограничени до 60 евро на ден. Ще могат да се теглят пари от банкомати с карти на чуждестранни банки и за тях няма ограничения, но такива могат да бъдат наложени от финансовия министър. Отчита се и забрана за парични преводи към чужбина.

По данни на българското посолство в Атина, има и повишено търсене на горива в Гърция. Част от бензиностанциите са затворени и може да се очаква неритмично снабдяване с горива, особено в по-малките населени места. Хотелиерите изискват заплащане на туристическите услуги в брой.

Външно министерство препоръчва на българските граждани, които пътуват в региона, да отчитат тези обстоятелства и да разполагат с достатъчно евро в брой за непредвидени ситуации.

Оставете коментар