Гърция потъва във финансова истерия

Гърция потъва във финансова истерия

От 2,5 милиона пенсионери само 400 000 използват дебитни карти

“Няма да мръднем от банките, докато не ни платят пенсиите. С какво да живеем, какво да ядем? Трябва да платим ток, вода, да си купим лекарства. Няма да мръднем.”

Това коментира Хрисула Агапиту от атинския квартал “Никеа”, която заедно с много други пенсионери чакаше да отвори националната банка на Гърция, която вчера трябваше да изплаща пенсиите, пише в. "24 часа".

От 2,5 милиона пенсионери само 400 000 използват дебитни карти и можеха да изтеглят пенсиите си. Банковите клонове бяха окупирани не само от чакащите възрастни хора, но и от по-млади отчаяни гърци, които обаче търпеливо чакаха реда си на опашките пред банкоматите.

Сутринта в понеделник те също не работеха. След настъпилия хаос бе обявено, че постепенно ще бъдат зареждани, като, разбира се, сумата, която може да се изтегли с една дебитна или кредитна карта, е 60 евро. От близо 5000 банкомата в 3000 бяха изчерпани парите.

Часове по-късно стана ясно, че функциониращите са заредени с банкноти само от 50 евро и е невъзможно да се тегли дневният лимит от 60 евро.

Напрежението се усеща и във въздуха. Хората са отчаяни. Една обезверена жена се хвърли рано сутринта под метрото на станция “Дафни”.

Супермаркетите са празни. Голямото презапасяване стартира, след като стана ясно, че преговорите буксуват и 30 юни наближава. Очаква се увеличение на всички стоки. Опашки се образуваха и пред бензиностанциите, където категорично отказват да приемат плащане с кредитни карти.

В реверанс правителството обяви, че до 6 юли градският транспорт в Атина ще бъде

безплатен, което не успокои изплашените гърци. Не са малко обаче и поддръжниците на премиера Ципрас. 56-годишният Йорго Пападаки е категоричен, че няма значение въведеният лимит.

“Богатите гърци, които са 10%, заедно с тези, които дърпат конците на ЕС, съсипаха Гърция, а Ципрас се бори до последно за интересите на трудещите се. Превърнаха го в топче за пинг-понг само защото ни защитава.

Нямат срам и как ще имат, като са мафия, която контролира бедните страни от Източна Европа. В момента съществува не пазарна икономика, а механизъм за контролиране на работната ръка, което е престъпление”, е категоричен той.

Спокоен е и младият бизнесмен Михали Дзуманис, който има хотел по островите. “Кризата не ни е докоснала още, всичко е спокойно. В сравнение с миналата година сме с 10% увеличен оборот”, каза той.

“Всичко, което правят, е, за да ни изплашат и принудят да следваме линията на европейците, която е неприемлива за нас като гърци. Търсят ни пари, от които голяма част ние дори не сме взели. Банките взеха пари, а ги търсят от нас, хората, да ги върнем. Не го приемаме и не сме съгласни”, допълва той.

Оставете коментар