Юнкер отправи последно предложение към Гърция

Юнкер отправи последно предложение към Гърция

Ципрас трябва да отговори до края на деня

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е направил предложение в последния момент на Атина, в опит да се постигне споразумение по спасителната програма на страната в деня, в който трябва да изтече срокът за плащането на поредната й вноска към МВФ, съобщават за агенция Ройтерс източници от Европейския съюз и гръцкото правителство.

За да бъде прието предложението, премиерът на Гърция Алексис Ципрас трябва да изпрати писмено съгласие на предложението на кредиторите от неделя в рамките на днешния ден. 

То трябва да пристигне навреме за организирането на извънредна среща на финансовите министри от еврозоната и да призовава избирателите да гласуват в полза на спасителната програма на предстоящия референдум в страната на 5 юли.

Въпреки това има малки шансове Ципрас да се откаже от своята позиция срещу спасителната програма, която той определи като унизителна за Гърция, допълва още агенцията.

Офертата на кредиторите от неделя включва в себе си предложение на Гърция за намаляване на ДДС на хотелите в страната на 13%, а не както предлагаха преди това кредиторите - 23%.

Оставете коментар