Иран пред финализиране на сделката със Запада

Иран пред финализиране на сделката със Запада

Сложиха краен срок за окончателна сделка до края на днешния ден

Външният министър на Иран Мохамед Зариф пристига в австрийската столица Виена, за да продължи преговорите със световните сили за постигане на споразумение по ядрената програма на страната.

След почти две години на преговори и едно постигнато рамково споразумение, участниците сложиха краен срок за окончателна сделка до края на днешния ден.

Според експерти този срок по всяка вероятност няма да бъде спазен, но представители от преговорите твърдят, че те ще продължат само в рамките на още няколко дни.

Миналата седмица Зариф проведе продължителни разговори с редица дипломати, сред които и държавният секретар на САЩ Джон Кери.

Днес във Виена, освен Кери, трябва да пристигне и руският външен министър Сергей Лавров. Двамата дипломати вече заявиха, че ще проведат разговор, но не посочиха преговорите с Иран като тема.

Вместо това двамата заявиха, че ще обсъдят борбата с тероризма и групировката "Ислямска държава" по време на срещата си. Въпреки това експерти виждат като положителен знак тяхното присъствие в австрийската столица.

Все още не е ясно дали техни колеги от групата "5+1" (САЩ, Китай, Русия, Франция, Великобритания и Германия) също ще пристигнат в града.

В края на миналата седмица Върховният представител на ЕС за външна политика и сигурност Федерика Могерини заяви, че разговорите през седмицата на министерско ниво са били полезни, но все още остава много работа по финалното споразумение. "Мога да кажа, че има политическа воля. Видях я у всички страни", каза тя.

Въпреки това официално лице от САЩ предупреди в понеделник, че "все още има реални и трудни въпроси, които трябва да бъдат решени".

През април Иран и групата "5+1" постигнаха рамково споразумение, което очертава основните параметри на сделката, но сега остават да бъдат постигнати подробностите по нея, които будят и най-много спорове между страните.

Сред темите, които се очаква да създадат най-много проблеми на преговарящите, са тези за облекчаването на санкциите срещу Техеран, механизмите за бързото възстановяване на засегнатите от тях области и бъдещата работа на атомните центрофуги в страната.

Оставете коментар