Гърция пак се пазари с ЕС

Гърция пак се пазари с ЕС

Молбата е за ново двугодишно споразумение с Европейския механизъм за стабилност

Гръцкото правителство е изпратило официална молба за нова двугодишна спасителна финансова програма, договорена с Европейския механизъм за стабилност (фонда ESM). Агенция "Блумберг" цитира свой източник от кабинета на гръцкия премиер Алексис Ципрас.

Молбата е за споразумение с фонда ESM (постоянно действащия европейския спасителен механизъм), което да покрие финансовите нужди на страната за двугодишен срок и паралелно с това властите в Атина настояват за преговори за преструктуриране на гръцкия дълг, съобщава БНР.

Гърция остава на масата за преговори, се подчертава в изявление от кабинета на Ципрас, и ще продължи да търси приложимо решение за оставане в еврозоната.

От гръцка страна заместник-председателят на парламента Алексис Митропулос съобщи, че до края на деня премиерът ще поеме инициатива за възстановяване на преговорите с кредиторите. Медиите съобщават,че Ципрас очаква официална позиция на председателя на Еврокомисията.

По-рано финансовият министър Янис Варуфакис обяви, че Гърция няма да направи плащането от 1,6 милиарда евро към Международния валутен фонд, чийто падеж е днес. Варуфакис обаче остава обнадежден за постигането на споразумение в последния момент с кредиторите на страната.

Министерството на финансиите опроверга слуховете за ограничаване на теглене на пари в брой от 60 на 20 евро на ден, както и че пенсиите и заплатите ще се изплатят в пълен размер.

Коментарите в Атина потвърждават информацията, че и двете страни са готови на компромис. Медиите съобщават, че има вероятност още тази вечер премиерът Ципрас да замине за Брюксел.

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер е направил ново предложение към Атина късно снощи, но до момента няма официален отговор от управляващите от СИРИЗА.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас обмисля последното предложение на Европейската комисия, съобщава всекидневникът "Катимерини", цитиран от Ройтерс.

Според вестника офертата "в последния момент" на Брюксел включва облекчения по дълга през октомври и промени в помощите за най-бедните гърци, но най-вече подкрепа за програмата "пари срещу реформи" на референдума в неделя.

В същото време говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че намирането на решение на гръцката дългова криза не е задача на Русия, а на Атина и кредиторите ѝ. Това си е проблем на Гърция, подчерта Песков.

Оставете коментар