Четвъртък, 20 Февруари 2020

ndt banner2

Четвъртък, 20 Февруари 2020

Турция активно използвала изселниците за шпионаж в България

Турция активно използвала изселниците за шпионаж в България

През 50-те години на миналия век страната ни е била сериозна цел на турското разузнаване

През 50-те и 60-те години Турция е провела редица тайни операции в България. Това пише в свой материал анализаторът Егемен Бесчи, който изучава взаимодействието на Турция със Запада по въпросите на разузнаването. Той е публикуван в изданието War on the Rocks, цитиран от Нюз.бг.

Това той прави на базата на редица разсекретени документи в западните архиви.

По думите му Турция отдавна провежда тайни операции в съседните страни, но ако преди години, във времената на Студената война, Анкара е имала подкрепата на НАТО, сега го прави без традиционните си западни партньори.

Според Бесчи турските тайни операции могат да доведат страната до дипломатическа изолация и от съседите й, и от западните съюзници. По-голямо безпокойство обаче предизвиква фактът, че тези операции могат да доведат до пряк военен конфликт, коментира анализаторът.

След като турските ВВС свалиха руския самолет, президентът Ердоган „автоматически призна” за тайната подкрепа на Анкара за сирийските бунтовници, това обаче далеч не е първият път, когато Турция се замесва в подобни проблеми, пише Бесчи и изтъква някои факти около дейността на турското разузнаване в България.

През 50-те години България е била сериозна цел за турското разузнаване.

През 1950 и 1951 комунистическото правителство в София опростило правилата за напускане на страната за турското малцинство. В резултат от страната напускат 250 хиляди турци.

По това време именно НАТО решава да използва Турция и Гърция за военните си планове в Средиземно море, като тези страни позволили на Алианса да проведе на тяхна територия мащабни учения много преди Атина и Анкара да станат членки на Пакта.

От разсекретени документи на НАТО от 1951 година става ясно, че организацията се опасява от вероятността сред напусналите България турски изселници да има комунистически агенти. Британското разузнаване обаче успокоява Пакта, изтъквайки, че турската служба за национална сигурност МАН вече е реагирала адекватно на ситуацията. Тя не само, че е филтрирала комунисти сред мигрантите, но на свой ред вербува част от тях и ги прави свои агенти.

През 1952 година след влизането на Турция в НАТО турското военно разузнаване G-2 се обединява с МАН, за да покрие изискванията на Алианса.

По това време южната ни съседка провежда собствени операции срещу Съветския блок. Използвайки вербуваните агенти сред турските мигранти от България, Анкара успява да получи секретна информация за ядрената му програма, конкретно – за добива на уран в България - вербуваните от разузнаването изселници успели да разкрият данни за урановата мина в Бухово и маршрута на урана до Съветския съюз за по-нататъшното му обогатяване.

През 1960 година Турция и съюзниците й се опитват да получат сведения за ракетните системи, разположени в Лудогорието в североизточната част на България, като от НАТО искат Турция да разбере точното разположение на ракетните системи и характеристиките им.

Турското разузнаване отново привлича мигранти от България, които тайно влизат на българска територия, събирайки необходимата информация, след което се връщат в Турция и ги предават на G-2 и НАТО.

Бесчи отбелязва, че тайните операции на Анкара не се ограничават само до разузнаване. Турските шпиони подкрепят дейността на опозиционни групи, призоваващи българските турци да се завърнат в родината си.

Авторът открива в британските архиви разсекретени документи, според които през 1956 година майорът от турското разузнаване Камил Бей вербува в граничния град Киркларели група турски мигранти със задача да водят подривна дейност в България.

Всичко това, заключава Егемен Бесчи, доказва, че Турция има богат опит във воденето на тайни операции зад граница, но ако през Студената война тя е имала подкрепата на НАТО, то сега „играе самостоятелно”.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner