Удължават със седмица преговорите с Иран

Удължават със седмица преговорите с Иран

Шестте световни сили и Иран удължиха до 7 юли временното споразумение

Преговорите по иранската ядрена програма са удължени с една седмица. Крайният срок изтича днес, но шестте световни сили и Иран удължиха до 7 юли временното споразумение, за да дадат шанс на преговорите за окончателна сделка. Съобщава се, че е постигнат напредък, но той не е достатъчен.

Припомняме, вчера външният министър на Иран Мохамед Зариф се срещна във Виена с държавният секретар на САЩ Джон Кери и руския външен министър Сергей Лавров,  за да продължи преговорите за постигане на споразумение по ядрената програма на страната.

След почти две години на преговори и едно постигнато рамково споразумение, участниците сложиха краен срок за окончателна сделка до края на вчерашния ден.

Миналата седмица Зариф проведе продължителни разговори с редица дипломати, сред които и държавният секретар на САЩ Джон Кери.

В края на миналата седмица Върховният представител на ЕС за външна политика и сигурност Федерика Могерини заяви, че разговорите през седмицата на министерско ниво са били полезни, но все още остава много работа по финалното споразумение.

Въпреки това официално лице от САЩ предупреди в понеделник, че "все още има реални и трудни въпроси, които трябва да бъдат решени".

През април Иран и групата "5+1" постигнаха рамково споразумение, което очертава основните параметри на сделката, но сега остават да бъдат постигнати подробностите по нея, които будят и най-много спорове между страните.

Сред темите, които се очаква да създадат най-много проблеми на преговарящите, са тези за облекчаването на санкциите срещу Техеран, механизмите за бързото възстановяване на засегнатите от тях области и бъдещата работа на атомните центрофуги в страната.
Оставете коментар