Събота, 20 Юли 2019
Събота, 20 Юли 2019
Иран пусна задържаните американци

Иран пусна задържаните американци


Моряците от САЩ по погрешка навлезли в териториалните води на Техеран

Десетимата американски моряци, задържани вчера, след като по погрешка попаднали в ирански териториални води, бяха освободени. Съобщението направи иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция в комюнике, прочетено по държавната телевизия.

"При проверка се оказа, че навлизането им в териториалните води на страната не е умишлено. Те се извиниха, след което бяха освободени в международни води", се казва в текста.

Според комюникето Съединените щати са се ангажирали подобни грешки да не се повтарят.

По-рано Иран съобщи, че два американски военни катера с десет моряци – девет мъже и една жена – са били задържани вчера в негови териториални води. Те били отведени на остров Фарси, в северната част на Персийския залив.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери се обадил на иранския министър на външните работи Мохамад Джавад Зариф с молба моряците да бъдат освободени.

Свързани статии (по етикет)

 • Пловдивчанин е първият български шериф в САЩ

  Първият български шериф в Америка е пловдивчанин, който осъществява детската си мечта - да се закичи с шерифска значка, а ежедневието му да е като от екшън филм, разказва bTV. 

 • Депутатите одобриха сделката за новите изтребители Ф-16

  Депутатите одобриха сделката за новите изтребители. Гласуваха 210 народни представители. „За“ бяха 124, против – 83, а трима се въздържаха. За сделката гласуваха от ГЕРБ, ДПС, ВМРО и двама независими. Ген. Попов обаче предложи повторно гласуване.

  Повече от три часа продължиха дебатите в Народното събрание за това дали да се даде зелена светлина за закупуването на осем изтребителя Ф-16 от Съединените щати. Прогнозната цена е 1,2  милиарда щатски долара.

  С гласовете на ГЕРБ, ОП, ДПС и двама независими беше отхвърлено предложението на БСП за отлагане със шест месеца на гласуването на договорите за Ф-16

 • Борисов: Аз настоях да платим веднага за F-16! Омръзна ми три пъти да плащам борчовете на предишните

  "Знаете, че САЩ не отстъпват от искането за отбрана да отиват минимум 2% от бюджета. Това е само началото на превъоражаването на нашите военно-въздушни сили. Аз настоях да си платим веднага. Взехме възможно най-добрия самолет, който значително подобрява нашите възможности. Също много спекулации чухме едва ли не, че ако няма 12, а са 9 ракети, се намалява боеспособността. Нищо подобно! Аз настоях да платим веднага, защото ми омръзна три пъти, като идвам в управлението, да плащам борчовете на тези, които са се пазарили"

  Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на среща с посланиците и постоянните представители на България в чужбина, предаде репортер на Агенция „Фокус“

Оставете коментар