След Гърция и Русия пред колапс

След Гърция и Русия пред колапс

Икономиката рухна с 6.8%, лошите кредити са за 1 билион рубли, сочат данните от най-лошата статистика от 2009 -та досега

Според последните данни на руската статистика и на руската Централна банка, месец май 2015 година е бил с най-лоши икономически и финансови показатели от септември 2009 година досега, съобщи finanz.ru. Темповете на икономически спад в страната през май са достигнали шестгодишен пик и са 6.8% надолу в сравнение с май 2014 година. Това е най-силния спад от началото на годината, като за април той беше 5.8, а за март- 2.8% на годишна база.

Промишленото производство се е свило с 5.5% през май, търговията е намаляла с 9.2%, а строителството е рухнало с над 10% на годишна база. В същото време процентът на лошите кредити на руската банкова система достигна невероятните 989.7 милиарда рубли. Това за заеми, които са просрочени с 90 дни и повече. Като процент, сумата е близо 10% от всички дадени назаем средства от банките. Тук също резултатите са най-лошите за финансовата система на страната от май 2009 година. От раздадените потребителски кредити всеки пети е вече необслужваем, следват заемите за покупка на коли, при които 11% са лоши и ипотеките- 8.7%.

Оставете коментар