Референдумът в Гърция нарушавал евростандартите

Референдумът в Гърция нарушавал евростандартите

Това е становището на Съвета на Европа

Ръководителят на Съвета на Европа, топ институцията в Европа по човешките права, обяви, че гръцкият референдум нарушава международните стандарти, ако се проведе в неделя, съобщава „Гардиън".

Генералният секретар Торбьорн Ягланд изтъкна пред АП, че международните стандарти препоръчват да се насрочва референдум най-малко две седмици преди провеждането му, за да има достатъчно време за дебат, също така с ясен въпрос към хората и международни наблюдатели да следят гласуването.

В събота гръцкото правителство обяви, че организира референдум дали да бъде прието предложението на кредиторите в замяна на финансово подпомагане.

Голям проблем е, че вотът е насрочен само седмица пре ди провеждането му и фактът, че въпросите, които са поставени на хората не са много ясни, добави Ягланд.

Междувременно президентът на Европейската централна банка Марио Драги заяви, че предложенията на кредиторите са за „социална справедливост".

В писмо до депутат от 30 юни Драги отбелязва, че реформите имат за цел да създадат среда, при която всички граждани да плащат справедливи данъци. По думите му мерките в областта на гръцката пенсионна система са прогресивни и предимно се отнасят за пенсионери, които получават над 1000 евро.

Оставете коментар