Гърците започнаха да опразват супермаркетите

Гърците започнаха да опразват супермаркетите

Хората се запасяват като за война

Докато преговорите между гръцкото правителство и кредиторите остават замразени, хората в Гърция са несигурни и очакват изхода след референдума. Паниката и несигурността могат да се усетят най-вече на пазарите и големите магазини, където хората се презапасяват с най-необходимото, за да имат резерви, ако кризата се задълбочи още повече.

От началото на седмицата денят за Фидиос започва пред банкомата. С теглене на разрешените за деня 60 евро. А с тях бърза да купи най-необходимото.

„Тестени изделия, мляко, сирене – всичко, което трябва да сложим на масата”, заявява Фидиос. Притеснени от безпаричието хората напълниха чантите догоре.  "Взимам най-необходимото – храна, тоалетни принадлежности и гледам да имам за няколко дни напред”, заявява Тео.

Масовото презапасяване напълни големите магазини. А само за ден-два оборотите скочиха почти двойно. Като в седмицата преди Коледа. Някои от рафтовете с най-необходимото като ориз и варива останаха празни.

И докато чантите се пълнят с най-необходимото, магазините с луксозни стоки стоят празни. Много от тях затвориха врати и спуснаха кепенци.

Рафтовете в аптеките също скоро може да се опразнят. Пенсионерите също продължават да се редят пред банките. В Лариса дори 50-годишен мъж почина пред банкомата. А демонстрациите по площадите не спират, предава Нова тв.

В същото време започна трескава подготовка за референдума в неделя. Агитация за това дали да подкрепят, или не предложението на тройката кредитори тече почти денонощно. Плакати и листовки буквално покриват улиците на Атина.

Оставете коментар