Вторник, 10 Декември 2019

ndt banner2

Вторник, 10 Декември 2019
Ирански президент за първи път в Европа от 16 години

Ирански президент за първи път в Европа от 16 години

Техеран се готви да закупи 114 самолета от „Ербъс“

Иранският президент Хасан Рухани пристига днес на официално посещение в Европа – ярък знак за новата ера, в която навлиза Ислямската република след вдигането на дългогодишните санкции срещу нея. Това е първото посещение на Стария континент от ирански държавен глава в последните 16 години.

Визитата има за цел възстановяване на икономическите връзки между Техеран и Брюксел, като се очаква да се парафира сделка между Ислямската република и френската „Ербъс“ за закупуване на 114 нови самолета.

Преди налагането на санкциите срещу Иран Европа бе най-големият търговски партньор на шиитската държава. Двустранната търговия днес е на стойност 7,6 млрд. евро годишно, като за сравнение размерът й преди наказателните мерки е бил 28 млрд. евро годишно.

Рухани днес е в Италия, където ще се срещне с премиера на Ботуша Матео Ренци. Той ще посети и Ватикана и ще разговаря с папа Франциск. В сряда се отправя към Париж, там ще го приеме президентът Франсоа Оланд.

Носят се слухове също, че иранският автомобилостроител „Ходро“ ще подпише сделка на стойност 500 милиона евро с „Пежо“. Преди налагането на санкциите френската компания е продавала в Ислямската република по 400 000 автомобила годишно.

В коментар по случай визитата британският в. „Телеграф“ отбелязва обаче, че вместо европейските лидери да разпъват червен килим за иранския лидер, те трябва да го отбягват. Причината – Старият континент не трябва да забравя представител на какъв режим е Рухани. В коментара се припомня, че властта в Иран не е в ръцете на президента, а в тези на аятолах Али Хаменей. Изцяло под контрола на върховния духовен лидер е Корпусът на гвардейците на Ислямската революция, който, освен че налага безмилостно ред в Иран, и подкрепя терора в целия Близък изток, контролира и 50 % от иранската икономика. Това на свой ред означава, че голяма част от размразените 32 млрд. долара след вдигането на санкциите ще отидат именно в Корпуса.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner