Четвъртък, 23 Януари 2020

ndt banner2

Четвъртък, 23 Януари 2020
Папата и Кирил: Европа трябва да остане християнска

Папата и Кирил: Европа трябва да остане християнска

Двамата готови и за други подобни срещи

Руският патриарх Кирил и папа Франциск обявиха обща война на абортите и евтаназията и се заканиха заедно да бранят правата на християните в Близкия изток. Тези три точки са основните в съвместната декларация, която двамата подписаха след среща на летището в Хавана. "Най-после!", възкликна папа Франциск, докато прегръщаше руския патриарх Кирил в малката, облицована в дърво ВИП стая на аерогарата.

"Щастлив съм да те поздравя, скъпи братко", отвърна патриарх Кирил. В декларацията двамата изразяват и съжаление от загубата на единството между християните, загриженост за свободата на изповядване на религия, но изразяват радост, че тя се възражда в бившите комунистически страни от Източния блок, където атеизмът доминираше десетилетия наред. Кирил и Франциск са категорични, че Европа трябва да остане християнска. Папата и патриарх изразяват своята вяра в семейството и брака, като основа на обществото.

Франциск подари на руския патриарх мощехранителница с късче от мощите на Свети Кирил, архиепископ на Александрия през пети век, който е почитан и от католиците, и от православните и потир. От своя страна руският патриарх подари на Франциск малка реплика от иконата на Казанската Света Богородица. След края на срещата им, в сградата на летището в Хавана, папа Франциск заяви, че той и водачът на Руската православна църква са разговаряли като братя. Можем да работим заедно в защита на християнството в цял свят, заяви на свой ред руският патриарх Кирил и допълни, че няма пречки за организирането на други подобни срещи.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner