Неделя, 15 Декември 2019

ndt banner2

Неделя, 15 Декември 2019
Разследват шефа на ОЛАФ за търговия с влияние

Разследват шефа на ОЛАФ за търговия с влияние

Европейската комисия вече лиши Джовани Кеслер от дипломатически имунитет

Генералният директор на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) Джовани Кеслер е разпитван от белгийското правосъдие във връзка с афера с търговия с влияние. Именно поради тази причини в началото на месеца Европейската комисия лиши от дипломатически имунитет Кеслер.

През октомври 2012 г. малтиецът Джон Дали - европейски комисар по здравеопазването, бе принуден от тогавашния председател на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу да подаде оставка, след като бе обвинен от ОЛАФ в търговия с влияние в полза на тютюневата индустрия.

Кеслер - бивш прокурор за борба с мафията в Сицилия, който оглавява европейската агенция от 2011 г. – в момента е заподозрян, че е прибегнал до методи, които са незаконни според белгийското законодателство. Според добре осведомени европейски депутати той е използвал незаконни телефонни подслушвания. Шефът на ОЛАФ заплаши да подаде жалба срещу ЕК в Съда на ЕС.

Дали твърди, че е невинен и че е станал жертва на заговор, организиран от Европейската комисия и тютюневата индустрия, тъй като искал да затегне законодателството срещу тютюнопушенето.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner