Хванаха третият атентатор от летището в Брюксел

Хванаха третият атентатор от летището в Брюксел

Арестуваха "третия мъж" от заснетите от охранителна камера атентатори - журналистът Фейсал Шефу

Прокуратурата в Белгия повдигна обвинения за тероризъм срещу трима мъже, съобщи „Ройтерс“. Това става дни след атентатите в Брюксел, в които загинаха 31 души. Единият от обвинените е Фейсал Шефу, за който се счита, че е третият атентатор от летището „Завентем“. Срещу него са повдигнати обвинения за тероризъм и убийство.

Обвинения са повдигнати и срещу Абубакар А. и Раба Н. Те са с обвинение в терористична дейност и връзка с терористични групи. Раба е заподозрян в участие в провалил се план за атентат във Франция.

Белгийската полиция е арестувала "третия мъж" от заснетите от охранителна камера атентатори на летище Завентем в Брюксел. Фейсал Шефу е бил разпознат от шофьор на такси, който е закарал терористите на аерогарата рано сутринта на 22 март, съобщава Соар, позовавайки се на сигурен източник. Шефу е известен на властите като журналист на свободна практика. Арестуван е няколко пъти административно през изтеклата година заради ислямистка активност сред обитателите на импровизиран бежански палатков лагер в парк край службата по миграцията и убежището в Брюксел.

Полицията е задържала Шефу в кола с още двама мъже срещу сградата на федералната прокуратура в Брюксел в четвъртък вечерта. Съдия-следовател в петък е освободил двамата му спътници. При идентификацията се е установило, че Шефу е мъжът със светло сако и тъмна шапка, който на снимката тика количка с куфари редом с вече установените двама камикадзе - Ибрахим ел Бакрауи и Наджим Лаашрауи.

В деня на атаките прокуратурата съобщи, че камерите за запечатали по-късно как третият мъж бяга от летището, а полицията намери куфар с 15 килограма взрив, който той е изоставил, припомня агенция Cross.

Вчера белгийските власти отмениха планирания за днес „марш срещу страха“ в Брюксел. Организаторите подкрепиха решението на властите. Според тях сигурността в града на този етап е най-сигурна. Министерството на вътрешните работи вече отправи молба към гражданите да не участват в марша. 

Оставете коментар