Понеделник, 17 Февруари 2020

ndt banner2

Понеделник, 17 Февруари 2020

Папата да пие сок от кока, съветва го боливийският президент

Папата да пие сок от кока, съветва го боливийският президент

„Аз го пия и ми е добре. Препоръчвам го и на Вас, той дава сили за цял живот“, заяви Моралес на срещата им

Боливийският президент Ево Моралес, който непримиримо защитава отглеждането на коката като растение, остава верен на себе си дори на срещата с папата във Ватикана. Той посъвета папа Франциск да пие сок от това растение, предаде агенция ABI.

„Аз го пия и ми е добре. Препоръчвам го и на Вас, той дава сили за цял живот“, заяви Моралес на срещата. Боливийският президент връчи на папа три книги за отглеждане на кока в Андите. В книгите е доказано, че листата на коката може да помогнат срещу затлъстяването.

Моралес е представител на местното племе аймар. Той не завършва средно училище, защото е трябвало да работи, за да подпомогне бедното си семейство. Впоследствие става профсъюзен лидер "кокалерос" на селяните, които отглеждат кока. Моралес е привърженик на легализирането на коката. Той твърди, че традиционното използване на коката в Боливия е част от начина на живот на населението от планините Анди и тази своя позиция неведнъж е изразявал от най-висши трибуни, включително и от трибуната на ООН.

Дори на една конференция на ООН за наркотиците той дъвчеше листа от кока, за да докаже безвредността им. Заради това си отношение Моралес влезе в конфликт със САЩ, които водят война да ограничат трафика на кокаин на своя територия.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner