Сряда, 22 Януари 2020

ndt banner2

Сряда, 22 Януари 2020
Китай и Турция – лидери по производство на фалшиви стоки

Китай и Турция – лидери по производство на фалшиви стоки

Данните са от нов доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие

Китай остава недостижим световен лидер в производството на фалшиви стоки с дял от 63% , но втората страна в тази класация е Турция с поне 3.3%, сочи доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), разпространен в понеделник.

Данните са на базата на докладвани от властите близо половин милион случаи на заловени през 2010-2013 г. от митничарите продукти, създадени без разрешение, което предполага, че реалният обем е по-голям.

Според ОИСР ако се приеме, че общият обем на търговията през 2013 г. е бил 17.9 трилиона долара, то тази с ментета достига 461 милиарда долара. Това означава, че от турски производители са излезли фалшиви продукти за над 15.2 млрд. долара.

В челото на класацията по създаване на пиратски стоки следват Сингапур (1.9%), Тайланд (1.6%), Индия (1.2%), Мароко (0.6%), Обединените арабски емирства (0.5%), Пакистан и Египет (по 0.4%).

Най-ощетени от подобна злоупотреба са САЩ, тъй като по данни за периода 2011- 2013 г. всеки пети заловен пиратски продукт засяга американска компания. Загубите са не само за бизнеса, но и за приходите в бюджетите на държавите.

Фалшифицирането на стоки като чантите Louis Vuitton и спортните обувки Nike е продължило да се разраства през последните 10 години. Предишното подобно глобално проучване на ОИСР през 2008 г. показа, че това е бизнес, заемащ до 1.9% (или 200 млрд. долара) от вноса по света. През 2013 г. само в Европейския съюз са внесени ментета за близо 116 милиарда долара, или 5% от целия внос в страните членки.

Едно от обясненията за промяната е и възстановяването на световната икономика след шока от края на миналото десетилетие. Но базираната в Париж организация заявява, че ключова роля играят интернет търговията, а колетните пратки са водещият метод за транспортиране на такива продукти - цели 62% от всички заловени фалшифицирани стоки за 2011-2013 г.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner