Събота, 25 Януари 2020

ndt banner2

Събота, 25 Януари 2020
„Мозъкът“ на атентатите в Париж не успял да влезе в България

„Мозъкът“ на атентатите в Париж не успял да влезе в България

Абделхамид Абауд миналата година бил спрян при опит да влезе в страната ни от юг, твърдят белгийски медии

Белгийският терорист от "Ислямска държава" Абделхамид Абауд се е опитал да прекоси границата между Гърция и България през 2015 г., но не е успял. Това съобщават днес белгийски медии, цитирани от БТА, в репортажи от съдебното заседание срещу съучастници на обезвредените терористи при операцията във Вервие (в източната част на Белгия) миналата година. Тогава бяха убити двама джихадисти от арабски произход, а трети бе тежко ранен и задържан при щурм на специалните части срещу действаща терористична клетка.

Абделхамид Абауд е смятан за "мозъка" на кървавите на нападения в Париж от 13 ноември, в които загинаха 129 души, а над 350 бяха ранени. Абауд, който през януари 2015 г. се е намирал в Гърция и от Атина е ръководел по телефона джихадистите от Вервие, е искал да премине през България, за да се присъедини към тях на място.

Това се е оказало невъзможно, след като той опитал да премине в района на река Места. Абауд уточнил в разговор, че българските власти са направили всичко необходимо границата да остане непреодолима.

В следващите дни той се опитал да лети със самолет, но граничните служби са разпознали, че данните в документите му за самоличност не отговорят на пътника.

Затова Абауд се свързал със сводник, за да му осигури проститутка, с която отново да се яви на някое летище и да изглежда като семеен мъж.

Не се уточнява на кое летище Абауд е бил засечен с фалшивите документи, нито на какъв полет е искал да се качи.

Всички тези данни се съдържат в записи на телефонни разговори, осъществени от Абауд в навечерието на антитетористичната операция във Вервие и атентатите в Париж от януари миналата година.

През ноември миналата година Абауд ръководеше на терен атентатите във френската столица. 28-годишният французин с мароканско потекло, беше убит на 18 ноември м.г. в ожесточена престрелка с френски елитни полицаи в Сен-Дени, северно предградие на Париж.

Белгийските и френските власти го определят като "най-високопоставения оперативен работник" на ИД в Европа. Според разследването терористите от Вервие, обезвредени с общи усилия на службите на Белгия и Франция, са подготвяли изработката на бомба и са били "зачатъка" на последвалите атентати в Париж и Брюксел.

Белгийските медии съобщават, че в Брюксел е делегация, съставена от съветника на президента на САЩ по въпросите на противодействието на тероризма, както и представители на ръководството на департамента по вътрешна сигурност и националния антитерористичен център, създаден след ударите на Ал Кайда на 11 септември 2001 година.

Уточнява се, че Белгия и САЩ обменят данни всекидневно - полицията разменя информация с ФБР, а Държавна сигурност - с ЦРУ.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner