Неделя, 08 Декември 2019

ndt banner2

Неделя, 08 Декември 2019
Реджеп Ердоган отказал Даниел Митов от цигарите

Реджеп Ердоган отказал Даниел Митов от цигарите

Българският първи дипломат обещал да пребори вредния навик

По време на срещата на върха на НАТО във Варшава турският президент Реджеп Тайип Ердоган убедил българския министър на външните работи Даниел Митов да откаже цигарите, пише вестник "Дейли Сабах", цитиран от БТА.

Турският англоезичен ежедневник припомня, че религиозният Ердоган е известен като твърд противник на тютюнопушенето. Той и известен с това, че се опитва да убеди пушачите, с които разговаря, да спрат цигарите.

Днес турският президент разговарял с унгарския премиер Виктор Орбан в кулоарите на срещата на върха на НАТО. Когато отивал към мястото, където се провеждало заседанието на Комисията НАТО-Украйна, той забелязал Даниел Митов с цигара в помещението за пушачи.

Въпреки натоварения си график, Ердоган убедил Митов да откаже вредния навик. След това турският президент не пропуснал своята "запазена марка" - той взел кутията с цигари на българския външен министър, след като Митов се подписал на нея с обещание да спре да пуши.

Турция забрани вредния навик на обществените места, в самолетите и автобусите през 1997 г., припомня "Дейли Сабах". През 2008 г. страната въведе аналогична забрана за всички закрити пространства, откритите зони в държавните институции и транспорта.

Над 80 процента от цената на цигарите в Турция се пада на акцизите - много по-висок дял в сравнение с повечето от останалите държави в света. Рекламирането на тютюневи изделия и показването им в медии е забранено.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар