Неделя, 21 Април 2019
Неделя, 21 Април 2019
Турски експерт: ЦРУ стои зад преврата срещу Ердоган

Турски експерт: ЦРУ стои зад преврата срещу Ердоган

Американското разузнаване използва Фетуллах Гюлен, за да удари турция, смята Илкер Башбуг

Според бившия началник на турския генерален щаб Илкер Башбуг, в основата на преврата срещу Ердоган стои ЦРУ. Това той обяви в интервю за Си Ен Ен Тюрк, излъчено в програма "Неутрална зона".

Башбуг заяви, че гръбнакът на пуча е мрежата на ислямския проповедник Фетуллах Гюлен - ФЕТО (Фетуллахистка терористична организация). "Според мен метежът на 15 юли не е точно преврат, защото не прилича на военните преврати. По нищо не прилича на предишните преврати. Затова аз не одобрявам определянето на метежа на 15 юли като военен преврат. Това е въоръжен метеж на мрежата на ислямския проповедник Фетуллах Гюлен", каза Башбуг.

Бившият началник на турската армия изрази категоричното мнение, че ЦРУ е мозъкът на опита за преврат.

"Смятам, че ЦРУ използва ФЕТО, за да удари турската армия. Военнослужещите фетуллахисти, които проникнаха в турската армия, не са действали по своя воля, за някакви свои цели, както обикновено става при превратите. Няма никакви данни за това, че те са имали някакви свои цели и задачи. Много явно си личи, че това движение изпълнява цели и задачи, които се направляват отвън", каза Башбуг.

По думите му три групи военни са участвали в опита за преврат.Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар