Неделя, 16 Декември 2018
Неделя, 16 Декември 2018

ЕС ще загине без ясна визия за бъдещето

ЕС ще загине без ясна визия за бъдещето

„Когато един колектив изгуби чувството си за ориентация и вече не може да гледа напред, той започва да се движи назад и в дългосрочен план рискува да загине“, каза папата

Папа Франциск предупреди лидерите на Европейския съюз, че блокът рискува да загине без нова визия за бъдещето си, която да се основава на принципа на солидарност, върху който той е бил създаден.

В реч в навечерието на отбелязването на 60-та годишнина от създаването на общността понтифът изброи множеството проблеми, които заплашват съюза след напускането на Великобритания. По думите му проблеми като тези с икономическата и миграционната кризи и възхода на популизма биха могли да бъдат преодолени, но ще доведат до фатален край, ако не се решат.

„Когато един колектив изгуби чувството си за ориентация и вече не може да гледа напред, той започва да се движи назад и в дългосрочен план рискува да загине“, каза папата.

По думите му лидерите на шестте държави, основали Европейската икономическа общност на 25 март 1957 г., са показали вяра в бъдещето след една унищожителната Втора световна война. „На тях не им е липсвала смелост, нито пък са закъснели с действията си“, каза папата.

„Първият елемент на европейската жизненост трябва да е солидарността“, допълни понтифът, описвайки принципа като „най-ефективната противоотрова на съвременните форми на популизъм“.

Папата също така отправи упреци към европейската общност и заради това, че е забравила вредите, които разделението от времето на Студената война е нанесло на Европа, имайки предвид бариерите, които някои държави в съюза издигат, за да спрат пристигащите мигранти от Африка, Близкия изток и Азия.

„Какви усилия бяха необходими, за да се свали тази стена!“, каза той, имайки предвид Желязната завеса. „И въпреки това спомена за тези усилия е забравен. Забравена е и трагедията на разделените семейства, бедността и лишенията, родени от това деление“, каза папата.

Според него съюзът в момента трябва да възстанови чувството си за общност и да затвори пролуката между своите граждани и институциите, които „често са възприемани като отдалечени и необръщащи внимание“.

Франциск посочи също, че дълготрайният мир в Европа, често възприеман като най-голямото постижение на ЕС, е бил подсилен и от новия социален ред и високата заетост в общността. „Няма мир без заетост и възможност за изкарване на достойна заплата“, заяви папата.

“Европа намира нова надежда, когато е отворена към бъдещето. Когато тя е отворена към младите хора, предлага им сериозни възможности... Когато инвестира в семействата..., когато уважава съвестта и идеалите на своите граждани“, допълни той. 

Оставете коментар