Неделя, 16 Декември 2018
Неделя, 16 Декември 2018

Мевлют Чавушоглу: Турските войски няма скоро да се изтеглят от Сирия

Мевлют Чавушоглу: Турските войски няма скоро да се изтеглят от Сирия

Анкара няма да третира като „защитени зони“ райони под контрола на Отрядите на народната самоотбрана

Турция „успешно завърши“ протеклата месеци военната операция в Северна Сирия („Щитът на Ефрат“ – б. пр.), но нейните части няма да бъдат изтеглени скоро от контролираните територии, тъй като целта е да се осигури връщането към нормалния начин на живот в района, заяви турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу, пише Hurriyet.

„Там трябва да бъдат изградени жилищни райони. САЩ казват същото. Второ, местните военни, които предстои да бъдат разположени в района, трябва да бъдат обучени и екипирани. Ние ще обмислим намаляване на броя на войските или тяхното пълно изтегляне само след като местните части са напълно готови да контролират тази зона“, каза Чавушоглу.

Министърът е обсъдил с американския държавния секретар Рекс Тилърсън, по време на неговата визита в Анкара на 30 март, създаването на това, което последният нарича „зони на временно стабилизиране“ в Сирия, за да може сирийците да се завърнат в страната. Чавушоглу каза, че с американския му колега са се разбрали да работят заедно по проекта и призовават европейските държави също да се включат.

Той обаче подчерта, че Анкара няма да третира като „защитени зони“ райони под контрола на Отрядите на народната самоотбрана (YPG), въоръженото крило на сирийската кюрдска партия „Демократичен съюз” (PYD). 

Турция разглежда тези организации като терористични и свързани със забранената в страната Работническа партия на Кюрдистан (ПКК).

Оставете коментар