Неделя, 15 Декември 2019

ndt banner2

Неделя, 15 Декември 2019
Меркел в трудни преговори с демократи и зелени за управляваща коалиция

Меркел в трудни преговори с демократи и зелени за управляваща коалиция

Германският канцлер призна, че преговорите ще бъдат трудни, но задачата е да се сформира надеждно правителство

Ангела Меркел обяви официално преговори със свободните демократи и зелените за управляваща коалиция.

Германският канцлер Ангела Меркел обяви официално преговори с пробизнес ориентираната Свободна демократическа партия и с партията Зелени за сформиране на управляваща коалиция, предаде ДПА, цитирана от БТА.

„Ямайската коалиция“, наречена така заради партийните цветове на трите партии - черно, жълто и зелено, които отговарят на ямайското знаме, не е била изпробвана на национално равнище.

Германският канцлер говори на събрание на младежката организация на своя Християндемократически съюз (ХДС) в Дрезден.

Тя съобщи, че е разговаряла със свободните демократи и зелените, а след това е представила на партията си коалиционно предложение за одобрение, допълни Асошиейтед прес.

Меркел призна, че преговорите ще бъдат трудни, но задачата е да се сформира надеждно правителство.

Консервативният блок на Меркел спечели изборите на 24 септември с 33 процента. Тя ще разговаря в неделя с баварския партньор на партията си - Християнсоциалния съюз, който настоява за годишно ограничение на броя на мигрантите в отговор на наплива от 1 милион души, търсещи убежище през последните две години.

Ямайската коалиция остана единственият вариант за Меркел, след като социалдемократите, които бяха партньор на ХДС в управлявалата досега широка коалиция, обявиха че ще бъдат опозиция след рекордно ниските си изборни резултати от 20,5 на сто.

Според наблюдатели преговорите за ямайската коалиция ще бъдат много трудни заради разногласията на партиите по редица въпроси, включително ограничаването на броя на бежанците, отбелязва ТАСС.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner