Петък, 14 Декември 2018
Петък, 14 Декември 2018

Сорос дари на своята фондация "Отворено общество" 18 млрд. долара

Сорос дари на своята фондация "Отворено общество" 18 млрд. долара

Така фондацията му става втората най-богата неправителствена организация в света

Известният американски финансист Джордж Сорос дари голяма част от богатството си на своята фондация, създадена през 1984 г. в подкрепа на демокрацията, човешките права и свободата на печата, предаде Франс прес.

"Отворено общество" получи 18 милиарда долара от 87-годишния Сорос, голям донор на Демократическата партия в САЩ, заяви говорителка на фондацията пред АФП.

Сумата е свързана с "текущия трансфер на активи" от страна на Сорос, "който планира да остави най-съществения дял от богатството си на фондациите "Отворено общество", изтъкна тя.

Дарението превръща "Отворено общество" във втората най-богата неправителствена организация в САЩ след фондацията на Бил и Мелинда Гейтс, която разполага с 40 милиарда долара, за да подпомага решаването на проблемите в общественото здравеопазване и развитието навсякъде по света, сочат данни на "Нешънъл филантропик тръст".

"Отворено общество" представлява мрежа от 39 организации, работещи в цял свят. Първата започна да действа през 1984 г. в Унгария, родната страна на Сорос. Последната до момента бе открита през 2016 г. в Мианма.

Джордж Сорос е президент на "Отворено общество", а синовете му Александър и Джонатан - членове на управителния съвет. В дейността на фондацията участват и други от децата му.

Известен с рисковите си финансови операции, американският милиардер от унгарско потекло е дарил досега 12 милиарда долара от състоянието си за благотворителни цели.

Първото му дарение е от 1979 г., когато финансистът осигури стипендии на чернокожи ученици от Южна Африка в разгара на апартейда, напомня фондацията му на своя сайт.

Сорос, който направи огромни печалби, залагайки срещу британския паунд, когато той се срина през 1992 г., е гласовит поддръжник на либерални каузи. Той беше голям дарител на неуспешната президентска кампания на Хилари Клинтън през миналата година и прави последното си дарение на фона на нарастващото напрежение с правителството на Унгария в спор заради академичната и медийната свобода.

Проправителственият сайт 888.hu, управляван от съюзник на десния унгарски премиер Виктор Орбан, беше масово критикуван, след като публикува списък с журналисти, за които твърди, че били "агенти" на Сорос, който е родом от Будапеща.

Вчера шарже д'афер на САЩ в Будапеща Дейвид Костеланчик изтъкна: "Това е опасно за хората, а също така за принципите на свободните, независими медии."

Орбан обвини Сорос, че представлявал опасност за националната сигурност и "общесвен враг" заради подкрепата си за опасната масова имиграция на мюсюлмани в Европа.

Правителството на Орбан също така се въвлече в съдебна битка с базирания в Будапеща Централноевропейски университет, който е основан от Сорос.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар