Вторник, 11 Декември 2018
Вторник, 11 Декември 2018

Отложиха президентските и парламентарни избори в Иракски Кюрдистан

Отложиха президентските и парламентарни избори в Иракски Кюрдистан

За момента единственият кандидатирал се за участие в президентската надпревара е Мохамед Тавфик Рахим

Властите в автономния регион Иракски Кюрдистан отложиха местните президентски и парламентарни избори заради политическата криза с Багдад във връзка с референдума за независимост. Това съобщиха от регионалната изборна комисия. В съобщение от нея заявиха, че са решили „временно да спрат подготовката на изборите, насрочени за 1 ноември, заради настоящата ситуация“.

От комисията посочват също, че регионалният парламент трябва да вземе решение за това кога трябва да бъдат проведени следващите избори.

Към момента единственият кандидатирал се за участие в президентската надпревара е Мохамед Тавфик Рахим, противник на регионалния лидер Масуд Барзани. Въпреки това кандидатурата му е невалидна, тъй като е пропуснал крайния срок.

Самият Барзани, който е една от движещите сили зад проведения на 25 септември референдум за независимост, обяви, че няма да се кандидатира за нов мандат.

По-рано днес иракското централно правителство обяви, че e поело контрола от кюрдските бойци върху почти всички спорни региони.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар