Петък, 14 Декември 2018
Петък, 14 Декември 2018

Испанските власти не смятат да арестуват Карлес Пучдемон

Испанските власти не смятат да арестуват Карлес Пучдемон

Трябва да възстановим законния ред, конституцията, но също и каталунските закони

Властите в Испания не смятат да арестуват лидера на Каталуния Карлес Пучдемон, заяви в интервю за Би Би Си външният министър Алфонсо Дастис Кеседо , изброявайки конкретните действия на Мадрид спрямо каталунския ръководител на регионалната власт.

„Не възнамеряваме никого да арестуваме и, между другото, не възнамеряваме да прекратяваме самоуправлението на автономията. Всъщност те са тези, които пренебрегват нормите и правилата на управление на каталунската автономия”, каза първият испански дипломат.

„Това, което ни се налага да направим, и го правим по неволя, е да възстановим законния ред, да възстановим конституцията, но също и каталунските закони”, каза министър Дастис Кеседо.

Според него, всички действия на Мадрид в Каталуния се извършени „в пълно съответствие с конституцията” на Испания. Той каза, че Мадрид на първо място смята да постави начело в Барселона такава администрация, която ще започне „да се занимава с всекидневните събития в Каталуния в съответствие с посоченото в каталунските закони и разпоредби”.

„Опитваме се да възстановим нормалния живот, да гарантираме работата на основните държавни служби, както и действието на правата и свободите. Накрая ще свикаме предсрочни избори и ще дадем думата на каталунския народ”, посочи Дастис Кеседо по отношение на дългосрочния план за действие на испанските власти в Каталуния, предаде БГНЕС.

Министърът изрази надежда, че каталунците няма да следват незаконните разпореждания на каталунския парламент или полиция, а на въпроса смята ли Мадрид да изпрати в региона представители на национални силови структури за възстановяване на реда, той отговори: „Въпросът не е за изпращане на испанска полиция или армия. Надяваме се, че регионалната полиция ще бъде под контрола на хора, които зачитат каталунските и испанските закони”.

На въпрос дали има законен път за каталунците да получат независимост, министърът отговори, че за това трябва „да се проучат и подготвят възможни промени в конституцията” на пиренейското кралство, но при всеки случай е ясно, че даденият въпрос „може да реши само целият испански народ”.

„Да, в Шотландия има прецедент, но вашата страна има коренно различна история и конституционни условия”, подчерта Дастис и добави, че например Великобритания, дала право на своите региони да решават въпроса за независимостта си, е до голяма степен изключение от общата конституционна практика, включително и в държавите от ЕС.

На 1 октомври в Каталуния се проведе референдум за излизане от състава на Испания. Участваха 2,28 млн. от общо 5,31 млн. гласоподаватели, но 90,18% от тях се обявиха за независимост. Мадрид обяви референдума за незаконен и не признава резултатите му.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар