Понеделник, 10 Декември 2018
Понеделник, 10 Декември 2018

В Киев убиха жената на чеченец, искал да взриви Путин

В Киев убиха жената на чеченец, искал да взриви Путин

Съпругата на чеченец, обвиняван от руските власти в заговор за убийството на президента Владимир Путин, беше застреляна в Киев. Тя е смятана за герой

При атаката е пострадал и мъжът й, който е в болница без опасност за живота, съобщиха руски медии, цитирани от ТВ Европа. 

Амина Окуева и Адам Осмаев пътували в автомобил, срещу който било стреляно от храсти в близост до жп прелез извън Киев, съобщили от вътрешното министерво на Украйна. Амина Окуева е починала от раните си. 

Това е вторият опит за убийство на Осмаев тази година. През юни той оцеля при нападение на стрелец, който при ответния огън бе ранен и убит от Окуева. 

Руските власти обвиняват Осмаев, че през 2012 г. е участвал в заговор на ислямистки бунтовници да убият Путин с бомба в центъра на Москва. 

Осмаев и Окуева са известни фигури в Украйна. Те бяха доброволци в украинската армия в конфликта с проруските бунтовници в Източна Украйна. Украинската прокуратура започна дело срещу него, но през ноември 2015 година го пусна. 

Преди време снайперистката Амина Окуева е съпруга на командира на батальон "Джохар Дудаев" Иса Мунаев. Тя воюва в Донбас на страната на украинските силовици. След смъртта на мъжа си в района на Дебалцево, Амина заживява със заместника му - Адам Осмаев.

След сегашния инцидент украинската прокуратура е образувала дело за тероризъм. 

Убийството на чеченската доброволка Окуева не трябва да остане безнаказано, заяви секретарят на Съвета по национална сигурност и отбрана на Украйна Олександър Турчинов, цитиран от украинското издание „Корреспондент“. 

„Загубихме Амина Окуева, която стана истински герой на чеченския и украинския народ. За всеки патриот в Украйна тя се превърна в родна сестра. И врагът трябва да плати за убийството на нашата сестра“, написа Турчинов в свое изявление в социалните мрежи. 

Според него Русия е съпричастна с убийството на Окуева.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар